Fönstertvätt Bäst i Test
Vi testade 32 fönsterdammsugare. Det fönstertvätt bäst i test för oss är Kärcher WV 6 Plus . Den kan användas för att rengöra fönster snabbt och utan att lämna ränder, den har högkvalitativ utförande och den har den längsta batteritiden av alla testade modeller hittills. Den har även en display och en avtagbar smutsvattentank.
Låt oss inse det, att putsa fönster är irriterande – speciellt efter vintermånaderna när smutsen verkligen har fastnat på fönstren. Tyvärr finns det ingen väg runt att putsa fönster, men du kan göra det lite lättare för dig själv. Med en fönsterdammsugare kan du få streckfria fönster utan att göra en stor röra och droppande trasor är ett minne blott – det lovar i alla fall tillverkarna. Även andra släta ytor som kakel och duschkabiner kan rengöras lättare med apparaterna. Vi testade för dig om fönsterdammsugare verkligen gör vad de lovar.
Vi testade 32 fönsterdammsugare och 17 är för närvarande fortfarande tillgängliga. Den billigaste fönsterputsanordningen vid testtillfället var 26 euro, den dyraste var imponerande 270 euro. Vår testvinnare är prissatt inom ett helt överkomligt intervall.
Fönstertvätt Bäst i Test
Kärcher fönstertvätt WV 5
Mycket bra sugkraft och gediget utförande möter en mycket lång batteritid, och priset är också rätt – WV 6 Plus visar nästan inga svagheter.
Kärcher har återigen tagit kronan: WV 2 Premium hade redan imponerat på oss då, men WV 6 Plus behåller alla sina förtjänster och går några steg längre. Den har dock inte blivit dyrare än sin testvinnande föregångare. Beslutet om en favoritprodukt har sällan varit så lätt för oss som det är här. Oavsett om det gäller utförande, batteritid eller arbetsresultat – Kärcher slår konkurrenterna utan problem.
”Kärcher” har blivit det generiska namnet för alla typer av högtryckstvättar. Vad som är mindre känt är att fönsterdammsugare också är en uppfinning av den schwabiska tillverkaren. Den första modellen kom ut på marknaden 2008 och sedan dess har konceptet upprepade gånger tagits upp och förbättrats med nya modeller. Tillverkarens senaste release är WV 6 – och branschledarens kunnande märks tydligt.
Externt sticker WV 6 Plus ut från resten av Kärcher-portföljen tack vare den slående räfflade, svarta toppen, som sträcker sig in i handtagsområdet. Känslan är perfekt, men ytan har mer ett visuellt syfte än ett praktiskt, för när du plockar upp fönsterdammsugaren ligger den mellan tummen och pekfingret, där det är liten risk att halka ändå. Eftersom resten av plasten på handtaget är uppruggad och dessutom räfflad i fingerområdet, är detta inget problem – fönsterdammsugaren kan hållas säkert hela tiden. En annan nyhet är en LED-display ovanför på/av-knappen, som visar återstående batterikapacitet i minuter.
Man kan lika gärna säga: i procent. För med en gångtid på hela 100 minuter per batteriladdning har WV 6 Plus extremt lång livslängd och slår till och med vår tidigare uthållighetslöparrekommendation AEG WX7 90, som dock har mer kompakta dimensioner och lägre vikt än WV 6 Plus. Eftersom Kärcher WV 6 Plus inte är liten och delikat. Detta gör det inte till något undantag. Vissa andra modeller i vårt test har jämförbara dimensioner. Men om du föredrar ömtåliga fönsterdammsugare som Ikohs Wipe XT eller Leifheit Nemo kan du bli besviken på Kärcher.
Vad WV 6 Plus är helt klart: praktisk och genomtänkt. Det märks även i smutsvattentanken, som är behagligt stor på 150 milliliter och kan tas bort från fönsterputsanordningen i en enda rörelse – utan ytterligare knapptryckning, skruvning eller klämning, som vi har erfarit med några konkurrenter. Du behöver inte heller svänga runt hela enheten obekvämt över diskbänken, vilket är nödvändigt med fönsterdammsugare med fast installerad tank. När den väl är ansluten sitter tanken stadigt och säkert i sitt urtag.
Sprayflaskan övertygade oss också mer än någon annan. Eftersom den är mycket bredare nedtill än upptill, så ramlar den inte omkull, även om den är tom och moppöverdraget är blött. Den senare fästs direkt på fästet, vilket förhindrar att det glider – en annan praktisk funktion som konkurrenterna vanligtvis inte erbjuder.
Men all komfort är till ingen nytta om resultaten inte är rätt. Så hur är städningen? Kort sagt: utmärkt. WV 6 Plus tog bort rengöringsvattnet från fönstret utan att klaga och allt som återstod var streckfritt, glänsande glas. Detta gör den till en av de fönsterdammsugare som faktiskt levererar på tillverkarens fylliga löften. När du tar bort rutan ska du bara vara försiktig så att du inte rör vid fönstertätningarna, annars blir det ett litet mellanrum mellan rutan och borttagningsläppen, vilket räcker för att lämna en smal vattenremsa på fönstret. Detta är dock ingen unik egenskap hos Kärcher utan gäller alla fönsterdammsugare.
Vi är helt nöjda med Kärcher WV 6 Plus i alla viktiga avseenden. De framsteg som Kärcher har gjort sedan redan bra WV 2 Premium syns tydligt. Konkurrenterna får nog knapra på det som tillverkaren dragit ur hatten ett bra tag.
Nackdelar?
Hela Kärchers produktsortiment följer en viss stil, och WV 6 Plus är inget undantag – du kan vid första anblicken se vems designsignatur enheten har. Därför kommer förmodligen inte alla att gilla utseendet, men andra anser säkert att det ovanliga utseendet är ikoniskt – om designen ses som en nackdel ligger i betraktarens öga. Dessutom har fönsterdammsugaren en biffig struktur, vilket understryker dess jämförelsevis höga vikt – även om WV 6 Plus inte var den tyngsta testdeltagaren på 782 gram.
Om du förlitar dig på teleskopstavar måste du antingen titta in i röret eller djupare in i plånboken, för på grund av bristen på en lämplig tråd kan de inte kopplas till WV 6 Plus. Funktionen kan endast eftermonteras med en separat tillgänglig förlängningssats.
Bosch Home
När du börjar titta på fönsterdammsugare tar det vanligtvis inte lång tid förrän du stöter på Boschs GlassVAC . Fönsterdammsugaren är en ständig gäst på bästsäljarlistorna – och det tycker vi är rätt! I testet gillade vi särskilt det perfekta utförandet och den utmärkta hanteringen av den kompakta dammsugaren. Den fungerar också relativt tyst. Den största nackdelen är den hanterbara batterikapaciteten – tyvärr är Bosch ingen maratonlöpare som vår testvinnare från Kärcher.
En av fördelarna med GlassVAC är faktiskt ett tillbehörsalternativ: Bosch säljer sin fönsterdammsugare i två versioner, nämligen Solo Plus, som inkluderar själva enheten, strömförsörjning och USB-laddningskabel, sprayflaskan och en bricka i standardstorlek, som samt det så kallade Premium-setet. Den som har små, delade fönster når ofta bokstavligen gränserna för vad som är möjligt med normala fönsterdammsugares mått, eftersom deras skrapans läppar vanligtvis är runt 30 centimeter breda.
Gäller det dina fönster är det värt att satsa mer på premiumsetet som förutom övriga tillbehör innehåller ett smalare sugskrapamunstycke och en lika smal bricka. Det andra munstycket gör ett bra jobb för sitt syfte. Kommer du dock bra överens med den normala storleken kan du spara på extrakostnaden, för med det mindre munstycket tar det naturligtvis längre tid att dammsuga ett område och risken för ränder ökar för varje användning.
Väljer du premiumsetet och vill byta brickan går det snabbt och enkelt. Den stora hållaren är fastklämd och kan tas bort på några sekunder, den lilla sitter direkt under. Båda har kardborrbandsytor, tack vare vilka moppeöverdraget kan fästas på hållaren på nolltid och dessutom stannar på plats utan att glida runt under rengöring.
När det kommer till laddning gjorde Bosch allt rätt och inkluderade en mikro-USB-kabel och nätadapter med dess fönstervakuum istället för en proprietär laddare. Uttaget är placerat på undersidan av handtaget och är därför så långt borta som möjligt från eventuella våta risker. Det är också skyddat av en gummiklaff. Batteriet i sig är tyvärr inte ett lejon och räcker bara i blygsamma 30 minuter – det är ett medelvärde bland alla testade fönsterdammsugare, men jämfört med runtime-mästaren från Kärcher är det ganska magert.
I praktisk användning imponerade Boschs fönsterdammsugare på oss nästan över hela linjen. Den är inte tung och viktfördelningen är utmärkt, så du behöver inte oroa dig för att vara topptung. Den är också tystare i drift än konkurrenterna. Våra fönster var rena och streckfria efter att ha använt GlassVac, och i detta avseende är Bosch i nivå med vår testvinnare från Kärcher.
Sprayflaskan har en bred bas, tack vare vilken den inte välter även när fyllnadsnivån är låg. Detta kan avfärdas som en liten sak, men det gör rengöring av fönster mycket lättare. Även på denna punkt håller Bosch jämna steg med Kärcher, som kommer med en mycket liknande flaska. Själva fönsterdammsugaren kan också placeras upprätt.
Vi tycker inte att det är idealiskt att tanken inte kan tas bort från fönsterdammsugaren. Tack vare den välplacerade och förnuftigt stora hällöppningen kan det smutsiga vattnet fortfarande lätt hällas ut, men en avtagbar tank skulle ha ökat komforten lite. Dessutom går det inte att fästa en teleskopstång – till skillnad från Kärcher kan denna funktion inte eftermonteras. Alla som förlitar sig på det kan ignorera GlassVAC med gott samvete.
Leifheit 51003 Fönstertvätt
Leifheit Dry & Clean är märkbart chunky och även lite tyngre än de flesta andra fönsterdammsugare. Men det här stör inte hanteringen, eftersom handtaget är närmare fronten än på många andra modeller och du har fortfarande bra kontroll. Det finns ingen sprayflaska med avtorkningstillbehör här. Fönsterdammsugaren finns i olika förpackningar med eller utan bricka, handtag och smalt sugmunstycke.
Batteritiden på 40 minuter uppmätt i vårt test ligger strax över medel, men fortfarande under fönsterdammsugarna från Kärcher, Vorwerk och AEG. Om du plötsligt distraheras från arbetet har Dry & Clean lite hjälp i ärmen: När den inte används stoppar fönsterdammsugaren sin motor och växlar till standbyläge för att spara batterireserver. Tanken verkar voluminös på grund av den breda, genomskinliga fronten, men rymmer faktiskt ”bara” 100 milliliter och har därför standardmått.
I praktiken visade sig Dry & Clean vara behagligt pålitlig. Arbetet med fönsterdammsugaren gick snabbt och effektivt och vi hade inga problem med ränder. Rengöringsprestandan är god; smutsigt vatten stänkte på fönsterkarmarna förekom inte i testet.
Fönsterdammsugaren är dock inte tyst, speciellt eftersom Dry & Clean märker när den placeras på glaset och höjer strömmen. Vi tycker att detta är en bra lösning eftersom det innebär att du inte behöver offra prestanda när du behöver det, men samtidigt sparar batteritid och decibel när enheten är inaktiv.
Vi tycker inte att avloppsöppningen för smutsvattentanken är idealisk. Den är ganska liten och gummikåpan är lite envis – där kåpan på Ikohs Wipe XT inte bjöd oss tillräckligt med motstånd, levererar Leifheit nästan lite för mycket av det goda här. Sammantaget är rengöring inget problem eftersom fönsterdammsugaren bekvämt kan demonteras och delen med tanken är helt separerad från all elektronik vid tömning.
Om du inte kan vänja dig vid vår testvinnare från Kärcher och vill spara några euro så hittar du Leifheit Dry & Clean ett mycket bra alternativ.
Kärcher Fönsterdammsugare WV 4-4
Kärcher WV 4-4 Plus delar många likheter med vår favorit WV 6 Plus . Formen är densamma, sprayflaskan som är bekant från systermodellen med sin behagligt breda bas ingår också här och tankvolymen är identisk. Hantering och resultat är lika utmärkta som testvinnaren .
Trots likheterna har Kärcher kryddat WV 4-4 Plus med några innovationer. Färgen är uppenbar vid första anblicken – tillverkarens typiska gula finns bara på ett fåtal ställen, nämligen skrapan och de dekorativa ränderna på moppöverdraget. Kroppen lyser nu i vitt, applikationerna förblir svarta som tidigare. Beslutet kan välkomnas eller inte, beroende på vad du tycker om den vanliga, iögonfallande gula.
Strömförsörjningen är inte bara en fråga om designsmak, för till skillnad från WV 6 Plus är WV 4-4 Plus utrustad med löstagbara batterier. Strömautomaterna som kallas ”Kärcher Battery Power 4/25 Akku” är smala, relativt lätta och försvinner helt in i enhetens kropp – till skillnad från Einhell Brillianto förlänger batteriet inte den totala längden på fönsterdammsugaren, vilket vi klart välkomnar .
Tyvärr har displayen som är bekant från WV 6 Plus raderats. WV 4-4 Plus har bara en trestegs bardisplay som ger mycket grov information om laddningsnivån. Själva batterierna har ingen display. Det är inte dramatiskt, men det känns som ett steg bakåt.
I grund och botten gillar vi verkligen Kärcher WV 4-4 Plus. Förutom den slimmade displayen kan du hitta nästan alla kvaliteter som sätter WV 6 Plus i topp och vi tycker att möjligheten att byta batteri är stor. Att den inte tar testvinnartiteln beror på priset, eftersom batteri och laddare, som vanligt med elverktyg, inte ingår och måste köpas separat. Vid testtillfället kostar fönsterdammsugaren cirka 70 euro, ett batteri kostar cirka 20 euro och en laddare kostar 33 euro, medan WV 6 Plus endast kostar 73 euro och du kan börja dammsuga direkt. Även om vi gillar de löstagbara batterierna tycker vi inte att de motiverar den höga tilläggsavgiften, speciellt eftersom det integrerade batteriet i WV 6 Plus redan tillåter imponerande 100 minuters körtid.
Kärcher fönstertvätt WV 2
Kärcher WV 2 Plus N är en förbättrad version av vår tidigare testvinnare, som har längre batteritid och därmed tar upp vår främsta kritik mot systermodellen. Att han fortfarande inte kunde ta sin plats i toppen berodde helt enkelt på den överlägsna konkurrensen från vårt eget företag, Kärcher WV 6 Plus.
Jämfört med detta är batteritiden för WV 2 Plus N betydligt kortare, den har ingen display och klarar sig utan den räfflade, svarta ytan på ovansidan. Jämfört med WV 6 Plus har den lägre vikt och ett andra, smalare sugmunstycke för mindre glasytor för vilka standardhuvudet är för stort. Båda har sprayflaskan med ett avtorkningsfäste gemensamt, vilket är identiskt för båda.
Einhell sladdlösa fönsterrengöraren
Einhell, en välkänd tillverkare av elverktyg, ger sig återigen in i en värld av hushållsapparater med Brillianto . Du kan se fönsterdammsugarens DIY-ursprung: i Einhells vanliga röda signatur och med jämförelsevis grova gummiytor i botten av enheten och i handtagsområdet påminner den oss starkt om verktygen från samma företag.
Energiförsörjningen tillhandahålls lämpligen av ett 18-volts löstagbart batteri från företagets egen Power-X-Change-serie. Brillianto har ingen laddningsnivåindikator, men batterierna som används är utrustade med en som standard. Som vanligt med elverktyg kommer Brillianto inte med en strömkälla eller en laddare i standardkonfigurationen.
Beslutet är både en välsignelse och en förbannelse: Den som redan äger märkets sladdlösa verktyg kan använda motsvarande celler i Brillianto, skydda miljön lite och få en solid och robust fönsterdammsugare till ett rimligt pris. Men om du börjar om från början och inte har någon annan användning för ett Einhell-batteri, får du ingen bra affär – även med den billigaste kombinationen kommer du att spendera mer pengar på Brillianto än på vår testvinnare, Kärcher WV 6 Plus.
Vi kunde rengöra våra fönsterrutor perfekt med Brillianto och inga ränder lämnades efter. Hanteringen är dock inte en av dess styrkor. Fönsterdammsugaren är mycket lång, ännu längre med batteriet påsatt och därför relativt skrymmande. Den är också tung – man kan inte ha en halt arm med den. Det finns också utrymme för förbättring av driftljudet, det är ganska högt och gällt – du tål det, men det är inte trevligt, och i direkt jämförelse med andra fönsterdammsugare märks det extremt.
Fans av märket och utbytbara batterier kan dra fördel, Einhell Brillianto är helt klart en av de bättre fönsterdammsugarna. Om du inte värdesätter någon av aspekterna och inte har lämpliga batterier, kan du hitta mer lämpliga modeller någon annanstans.
Leifheit Lavavetri
Med Nemo tar Leifheit ett lite annorlunda grepp än konkurrenterna: Även om den såklart lämpar sig för att putsa fönster som alla andra modeller, är badrummet den föredragna användningsplatsen. Den är avsedd att hjälpa till att ta bort vatten från kakel, stugor och speglar snabbt och utan att lämna ränder efter en varm dusch.
Självklart ska man faktiskt förvara fönsterdammsugaren i badrummet så att man inte behöver gå igenom halva lägenheten insvept i handdukar – och det fungerar faktiskt: Nemo är vattentät enligt IPX7, så den kan överleva tillfällig nedsänkning och kommer säkert inte i vägen vid några enstaka stänk. Den kan till och med förvaras direkt i duschkabinen och passar idealiskt i det medföljande väggfästet.
Att Nemo inte i första hand är avsedd för att putsa fönster märks också i att Leifheit från början har avstått från sprayflaska och torkkuddar och istället inkluderar en andra gummiskrapa som är speciellt utformad för ytor i badrummet, d.v.s. speglar, kakel etc. Hyttväggar tillhandahålls.
Formatet på fönsterdammsugaren motsvarar ungefär Ikohs Wipe XT, men Nemo är lite kortare och, särskilt i handtagsområdet, betydligt smalare. Detta resulterar i en mycket uttalad topptyngd, men det är ingen stor sak eftersom den lutar mot fönsterrutan som behöver rengöras under användning. Den permanent installerade smutsvattentanken kan tömmas snabbt och enkelt, men volymen på bara 60 milliliter är lite ynklig. Den lilla tanken räcker för det avsedda ändamålet i badrummet, men inte för storskalig fönsterputsning av en hel lägenhet.
Sammantaget är Leifheit Nemo helt klart en av de bättre representanterna i sitt slag. Vi kan bara rekommendera den i mycket begränsad omfattning för fönsterputsning, men letar du efter en gummiskrapa till duschen så blir du väl betjänad.
ETA Finestro fönsterrengörare
ETA Finestro är nästan identisk med tidigare testade Sichler FS-180, de skiljer sig bara i färgen på kontrollknappen, som på ETA Finestro är orange istället för svart. Samma fördelar som Safe finns också här, som det låga priset, den stora smutsvattentanken och den oklanderliga stabiliteten, men också samma nackdelar, som de generösa måtten och den tunna gummikåpan på tanken. Den medföljande sprayflaskan är dock bättre med ETA eftersom dess runda bas gör att den inte välter lika lätt som skärans smala motsvarighet.
I testet lämnade ETA Finestro konsekvent ett märke på torkarläppen på ett visst ställe – uppenbarligen satt den inte i jämnhöjd med vindrutan. Resultatet blev därför obehagligt. Vi antar dock att felet är begränsat till vårt testprov och att andra prover troligen fungerar utan remsan – men det kan vi inte veta. Om du är intresserad av Finestro rekommenderar vi att du även tar en titt på de väldigt lika modellerna Sichler FS-180, Korona 80100 och Amazon Basics AEU-VK-9015M som också ligger i samma prisklass.
Yard Force
Yard Force LW V28 är ovanlig. Det vita plasthuset är inte riktigt ljust vitt utan har snarare en gulaktig nyans. Tillsammans med de mörkorange reglagen och den något kantiga designen har utseendet en viss retrotouch.
Batteriet är inte permanent installerat, men sitter i handtaget – en ovanlig konstruktion. Det är både en powerbank inklusive ett USB-A-uttag och en ficklampa. Egentligen inte dåligt, men vi undrar fortfarande vem som i slutändan skulle använda de två funktionerna – och hur ofta.
Om man lägger nyttan åt sidan är kombinationen powerbank-fictlampa fortfarande den bästa delen av LW V28, för som fönsterdammsugare misslyckas den tyvärr hela vägen ner. Efter behandling med enheten hade våra glasrutor fler streck än Netflix och enheten har så lite kraft att vi kunde ha hoppat över sugfunktionen – buljongen sipprar över fönsterkarmen i alla fall, hur maklig och försiktig den än är. Trots den låga prestandan varar en batteriladdning bara i bara 20 minuter, vilket gör Yard Force till dammsugaren med den sämsta batteritiden i hela testfältet vid testtillfället.
Tillverkningskvaliteten är under alla kanoner. Vi skulle bli mycket förvånade om de löjligt tunna monteringsstängerna för de rörliga delarna bara höll ett år. Fodralhalvorna hålls samman av en lika tunn plastklämma, som helt klart är gjord mer för stunden än för evigheten. Brickan passar sömlöst in i den här bilden – mer eller mindre bokstavligt, eftersom dynan inte bara glider fram och tillbaka på sin hållare, det sticker även ut trådar, och den är generellt ojämn, så att du inte kan använda ytan i kanten kl. alla .
Kort sagt: Yard Force LW V28 är det billigaste skräpet direkt från produkthelvetet. Kvaliteten på material och utförande är så dålig att man som köpare nästan borde känna sig personligen förolämpad. ”Fönsterdammsugaren” – eller snarare: denna enhet som har blivit ett slöseri med resurser – misslyckas redan i de allra grundläggande funktionerna.
Sträckfri renlighet? Fönsterdammsugare på test
Att putsa fönster med en fönsterdammsugare kommer inte att vara ett rent nöje, men för vissa människor kommer det utan tvekan att göra det irriterande arbetet trevligare. När man putsar fönster på traditionellt sätt måste man gnugga fönstret torrt med antingen sämskskinn eller mycket tidningspapper – och det är ganska tröttsamt i längden. Men om du torkar fönstret med en skrapa kommer det smutsiga vattnet att rinna ut på fönsterbrädan eller mattan. För att förhindra detta kan du lägga en handduk under, men något går alltid fel.
Fönsterdammsugare löser detta problem genom att suga in vätskan direkt bakom gummiläppen vid dragning. För att detta ska fungera får du inte ta bort vattnet från fönstret för snabbt. För då kommer inte dammsugaren att kunna suga in allt. Resultatet: Det finns ränder kvar på fönstret, som är särskilt synliga när solen skiner på fönstret.
Men med lite övning kan du snabbt komma på hur du gör det på rätt sätt. Och då är det faktiskt lättare och bekvämare att putsa fönster. Du kommer att uppnå bättre resultat, särskilt om du inte kan putsa fönster ordentligt på traditionellt sätt.
Detta är vad du bör vara uppmärksam på när du köper
Utbudet av fönsterdammsugare är förvånansvärt stort, bara tillverkaren Kärcher erbjuder en hel rad olika fönsterputsmaskiner som vid första anblicken ser väldigt lika ut. Så vad måste du vara uppmärksam på när det kommer till fönsterdammsugare?
Å ena sidan är kvaliteten på utförande viktig, eftersom fönsterdammsugarna utsätts för mycket slitage under arbetet. Om utförandet inte är bra går fönsterdammsugaren sönder snabbare. Det är irriterande, trots allt vill ingen kasta ut sina pengar genom fönstret. Var därför uppmärksam på om det finns luckor mellan enskilda delar på dammsugaren, hur lätt de enskilda delarna kan separeras från varandra och hur lätt brytarna kan manövreras.
Den andra avgörande punkten är batteritiden. De flesta fönsterdammsugare har en drifttid på 20 till 30 minuter per batteriladdning. Eftersom dammsugaren bara går när du faktiskt tar bort vattnet från fönstren räcker det för att de flesta lägenheter och hus ska få alla fönster rena.
Men om du har ett större hus eller särskilt stora fönsterytor bör du välja en modell med längre batteritid. Alternativt kan du fundera på att köpa ett utbytbart batteri, om det ens erbjuds ett till dammsugaren – de flesta enheter tillåter inte att batteriet byts ut. Hur som helst, det går inte att ladda då och då och fortsätta arbeta direkt – om batterierna är tomma behöver de flera timmar för att vara fulladdade igen.
En annan viktig punkt är vikten på enheterna. Ligger de bekvämt i handen och blir de inte för tunga även efter långvarig användning? En fönsterdammsugare ska trots allt göra fönsterputsningen lättare och inte svettigare.
Så här testade vi
Vi behövde inte göra våra testfönster särskilt smutsiga, trafiken hade redan gjort det åt oss. Fönsterdammsugarna kunde verkligen visa vad de kan. Vi testade även dessa för fönsterdammsugarna som följde med tillbehör.
Eftersom tillverkarna annonserar streckfria, blanka fönster var det såklart vårt riktmärke. Våra händer ska också hålla sig torra, både vid rengöring med moppfästet och vid borttagning av smutsigt vatten. För med fönsterdammsugaren ska inget droppa på golvet längre. Faktum är att de flesta fönsterdammsugare kan göra detta – men inte alla.
Utöver dessa praktiska funktioner har vi lagt märke till volym, hantering, pris-prestanda-förhållande, storlek på smutsvattentanken och batteritid.
De viktigaste frågorna
Vilken fönsterdammsugare är bäst?
Den bästa fönsterdammsugaren för oss är Kärcher WV 6 Plus . Den kan användas för att rengöra fönster snabbt och utan att lämna ränder, den har ett högkvalitativt utförande och batteritiden är den längsta av alla testade modeller hittills. Den har även en display och en avtagbar smutsvattentank. Men även andra modeller kunde övertyga oss i testet.
Vad är en fönsterdammsugare?
En fönsterdammsugare är en blandning av en konventionell glasskrapa och en handdammsugare, som suger in rengöringsvattnet i en tank på enheten när det tas bort.
Vad är fördelen med fönsterdammsugare?
Eftersom vattnet tas bort från fönstret när det tas bort, samlas det inte på borttagningsläppen, så mängden vätska där ökar inte. Dessutom rinner inte det smutsiga vattnet på fönsterkarmarna och fönsterbrädorna, vilket minskar arbetsmängden.
Hur använder man en fönsterdammsugare?
Först rengör du fönstret som vanligt, sätter sedan på fönsterdammsugaren och placerar sugskrapan på glaset i ungefär rät vinkel. Dra sedan ner den långsamt och jämnt. För att säkerställa streckfria fönster är det viktigt att inte stanna och inte starta mitt i fönstret.
Hur mycket kostar en bra fönsterdammsugare?
Rekommenderade modeller är tillgängliga från cirka 40 euro. Men prisklassen på modellerna som erbjuds är stor: du kan spendera mellan 25 och 250 euro för en fönsterdammsugare.
Vilken rengöringsprodukt är bäst för fönsterdammsugare?
Kommersiellt tillgängligt glasrengöringsmedel räcker. Vissa tillverkare säljer sina egna glasrengöringsmedel, men de är oftast dyrare och inte nödvändigtvis bättre.