Golvmopp Bäst i Test
Vi testade 14 golvmopp gäst i test. Vileda Ultramax Turbo kompletta lådan kunde klättra på vinnarpallen. Den erbjuder en välimplementerad vridfunktion, som också är mycket bekväm att använda tack vare fotpedalen. Hinken har tillräckligt med utrymme för att moppa vatten och moppen städade en ganska stor yta innan vatten behövde tillsättas.
Att torka golvet är helt enkelt en del av en grundlig städning. Om du inte har en robotmopp måste du oundvikligen göra det själv och använda en golvmopp. Och som med i stort sett alla hushållsapparater är urvalet av modeller enormt, även om den allmänna strukturen förblir i huvudsak densamma.
De största skillnaderna är om det finns en medföljande hink – oftast med vridmekanism – och hur avtorkningsduken fästs på golvmoppen. Modeller med vridfunktion, där torkduken bara behöver tas bort för tvätt, är särskilt praktiska. Det finns också andra alternativ, som spraymoppar , som inte är listade i detta test.
För att du inte ska behöva kämpa dig igenom den ogenomskinliga djungeln av modeller och hitta rätt golvmopp för dig, har vi satt 14 golvmoppar i deras takt.
Golvmopp Bäst i Test
Vileda Turbo
Det finns ingen perfekt torkare för alla. När allt kommer omkring har var och en av oss våra egna städvanor och preferenser eller aversioner. Ultramax Turbo kompletta lådan från Vileda ger dock ett mycket bra komplett paket som de flesta kan vara nöjda med.
Å ena sidan finns den mycket kraftfulla vridfunktionen. Spinnkorgen manövreras enkelt med hjälp av en fotpedal och får moppskyddet nästan helt torrt med bara några få steg. Detta är oerhört viktigt, speciellt för parkett.
Hinken, som vid en första anblick verkar nästan överdimensionerad – den var den största i testet – erbjuder mer än tillräckligt med utrymme för rengöringsvattnet trots den djupt sittande snurrkorgen. För att förhindra att vatten stänker ut vid vridning måste korgen sänkas ner ordentligt djupt i hinken. Omvänt innebär detta att hinken endast kan fyllas till strax under korgen. Ultramax-skopan är dock tillräckligt stor för att detta inte utgör en nackdel.
Det enda hinken inte erbjuder är ett sätt att ta bort hår och grov smuts utan att behöva göra det själv. För att göra detta måste moppfästet, som fästs med tryckknappar, tas bort från mopphuvudet och sköljas ur för hand. Lyckligtvis är detta och återmontering mycket lätt.
I praktisk användning är torkaren smidig och lätt att hantera och bör passa under nästan vilken möbel som helst. Den enda lilla nackdelen är det klassiska vridlåset på teleskophandtaget. Om du inte drar åt tillräckligt hårt kan det lossna vid rengöring. Bortsett från det är Vileda Ultramax Turbo ett allsidigt bekymmerslöst paket med ett mycket bra pris-prestanda-förhållande.
Vileda Ultramax Turbo komplett låda i testspegeln
Vileda Ultramat, som är väldigt lik Ultramax (enda skillnaden är att den så kallade PowerPress används för vridning), uppnådde betyget ”tillfredsställande” (2,6) i golvmopptestet av Stiftung Warentest i augusti 2009. Bortsett från det finns det inga andra tester av välrenommerade publikationer. Om detta ändras kommer vi att uppdatera det omedelbart.
Spontex
Hävstång och muskelkraft används i denna smarta vridningslösning.
Spontex Magic Hook erbjuder samma utbud av funktioner som vår testvinnare. Den har också en vridningsfunktion, även om systemet är något annorlunda, men är lite mindre vad gäller både torkarytan och skopans storlek.
Det senare är den största nackdelen med Magic Hook. Även om den kompakta skopan sparar mycket utrymme, erbjuder den bara mycket lite utrymme för rengöring av vatten. Anledning till detta: Tack vare vridkorgen kan du inte ens fylla den redan lilla hinken till hälften. Det är nästan oundvikligt att du måste byta vatten flera gånger när du rengör dina golv. Detta är tid och arbete som kan sparas med andra torkare.
Bortsett från det är Spontex-systemet genomtänkt. Monteringen är enkel och avtorkningsfästena, som fästs med tryckknappar, kan också enkelt bytas. För att vrida ur, placera torkduken tillsammans med det vikta mopphuvudet i vridkorgen. Den platta moppen hakas sedan i den magiska kroken som ger den dess namn. Lutar man nu handtaget framåt så trycks moppskyddet in i vridkorgen och befrias därmed från överskottsvatten.
Det fungerar också väldigt bra. I vårt test fick vi dock inte torkduken riktigt så torr som den skulle ha behövt för parkett. Och även med denna modell kan du inte helt undvika att själv behöva ta bort större smuts genom att tvätta ur den för hand, även om de vertikala spjälorna på insidan av vridkorgen kan hjälpa till lite så att detta inte behövs lika ofta.
Om du inte behöver torka av parkettgolv är Spontex Magic Hook en kraftfull plattmopp med hink och vridfunktion som tar upp betydligt mindre förvaringsutrymme än vår testvinnare från Vileda.
EasyGleam Mop
Denna kombination av mopp och hink tar inte mycket plats och är därför perfekt för mindre lägenheter.
För dem vars fyra väggar inte är för stora och förvaringsutrymmet är begränsat, erbjuder mopp- och städhinkset från Easy Gleam ett kompakt komplett paket. Hinken har separata områden för färskt och smutsigt vatten och levereras med fyra ersättningsmoppöverdrag.
Som redan nämnts har den smala och jämförelsevis höga skopan separata ytor för rengöring och smutsigt vatten. Den rymmer inte för mycket vatten men man kan faktiskt fylla färskvattendelen helt då man inte behöver ta hänsyn till en snurrkorg eller liknande. Men under det praktiska provet fick vi alltid doppa i moppvattnet två gånger, en gång med vänster sida av mopphuvudet först och en gång med höger, annars var moppen inte jämnt blöt. Man fick vara väldigt noga med att inte droppa bredvid hinken vid byte. Även med stor försiktighet kunde vår testare inte förhindra det helt. Detta borde inte vara ett problem för de flesta golv, men det kan vara för känsligare ytor som parkett.
Annars gillar vi verkligen Easy Gleams golvmoppningssystem. När det sänks ned i rengöringsvattnet avlägsnas hår och grov smuts av borsten på insatsen. Den finare smutsen avsätts sedan tillsammans med överskottsvattnet i hinkens smutsvattenområde när den torkas av. Det betyder att Easy Gleam uppnår det som ingen annan tillverkare har lyckats med i testet: det gör att du inte behöver ha direktkontakt med det smutsiga vattnet alls.
Vi vill dock inte lämna en mindre nackdel onämnd: att sätta in torkaren i vridningsspåret var ibland lite knepigt och det finns också risk för vattenstänk om du använder för mycket fart eller kraft.
Trots dessa få negativa punkter övertygade Easy Gleam-setet oss. Moppen ska lätt få plats under de flesta möbler. Moppöverdragen kan snabbt bytas ut och håller säkert tack vare den dubbla säkerheten som tillhandahålls av sidoflikar och kardborreband på botten av moppen. Rengöring av hinken är också lätt eftersom den kan demonteras med bara några få steg. Och, som redan nämnt, kan det städas för att spara utrymme. Torkaren kan enkelt sättas in i en av skårorna i skopan.
MR.SIGA Professionell
När vi packade upp och först undersökte Mr. Siga SJ21600 var vi mycket skeptiska. Moppfästet fästes endast på mopphuvudets långsidor med två plastklämmor och vid första anblicken verkade det inte särskilt pålitligt. I det praktiska provet visade sig vår oro dock vara ogrundad och herr Sigas platta mopp överraskade oss mycket positivt med sin lätta hantering och mycket goda rengöringsprestanda.
Tillverkaren levererar tre tunna mikrofiberservetter som enkelt kan vridas ur och sedan sträckas tillbaka på torkaren. Ett annat plus är den medföljande smutsavskiljaren, som kan användas för att ta bort hår och annan grov smuts från moppskyddet under rengöring utan att behöva röra det direkt. Separatorn ska dock inte gå förlorad eller gå sönder eftersom du inte kan köpa den separat. Detta är ganska dåligt för en enhet gjord helt av plast, där något lätt kan gå sönder.
Men åtminstone tillverkaren tänkte inkludera ett sådant verktyg. Även många leverantörer av kompletta system inklusive hinkar erbjuder ingen lösning för att ta bort smuts och hår – annat än att göra det själv.
Vi gillade också teleskophandtagets dubbla låssystem. Detta förhindrar att förslutningen gradvis öppnas igen vid avtorkning. Du får dock klara dig utan hink och vridfunktion med herr Sigas golvmopp .
Vileda UltraMax mopp
Golvmoppen UltraMax Power från Vileda kommer utan hink . Men till skillnad från de andra individuella torkarna som ingår i testet kan vi inte riktigt rekommendera det om den tillhörande hinken med centrifugkorg inte redan finns i hushållet eller köps separat. Utan denna och dess vridningsfunktion måste du göra detta arbete för hand, och att vrida ur det mycket fasta moppeskyddet kräver mycket muskelstyrka.
Annars finns det inte mycket att klaga på med Vileda torkaren. Att byta torkduk går snabbt och enkelt tack vare snäppfästena på moppskyddet. I praktisk användning visar sig UltraMax Power vara mycket smidig – den borde passa under nästan vilken möbel som helst.
Teleskophandtaget använder det klassiska vridlåset, som tenderar att öppna sig när golvet rengörs. Om du redan har motsvarande hink med snurrkorg kan du använda Vileda UltraMax Power utan att tveka. Som ren enkel torkare är det okej, men inte tillräckligt för att få en rekommendation.
Spontex Express System+
Spontex Express System+ eliminerar behovet av en fotpedal för att styra vridningsfunktionen. Istället pumpas den övre delen av handtaget upp och ner, vilket får den nedre delen att rotera och på så sätt driva korgen. I och för sig är detta en mycket bra idé och systemet fungerar bra – moppskyddet är urvriden pålitligt.
Men då uppstod frågan för oss hur vi skulle hantera den ständigt rörliga övre delen av handtaget. Efter lite frustration insåg vi att torkaren har en låsfunktion som gör att handtaget kan låsas. Den är dock så styv att man behöver mycket armbågsfett för att använda den. Vår testare klarade detta med stor möda och kände inte för att göra det för att städa hela huset.
Grövre smuts kan torkas av före spinning med hjälp av spjälorna som är fästa på skopans långsidor. En praktisk funktion, men med en spärr: endast sidorna av moppskyddet rengörs, men inte moppens mittdel. Även här kan du ibland behöva omarbeta den för hand och själv ta bort smutsen under rengöringen.
En annan liten nackdel: lamellerna är ordentligt fastskruvade i skopan. Eftersom det mesta av smutsen samlas i hinken bör du rengöra lamellerna regelbundet och noggrant. Detta skulle vara mycket lättare om du kunde ta bort dem utan verktyg.
När vi torkade av oss märkte vi att torkduken drogs uppåt på sidorna av mopphuvudet, vilket ytterligare minskade den redan relativt lilla kontaktytan. Vid första anblicken ser den stora hinken ut som om den rymmer en stor mängd vatten. Men på grund av den inbyggda snurrfunktionen, som sitter ganska djupt i skopan för att skydda mot stänk, kan den inte ens fyllas till hälften. Du kanske måste sluta städa för att byta vatten.
Leifheit Golvmopp
Profi XL Micro Duo Telescope från Leifheit kommer utan hink, men med samma praktiska klicklås för teleskopstången som även finns på Clean Twist Ergo 2.0. Den medföljande torkduken är också densamma.
Till skillnad från de andra testade torkarna har Profi XL inte ett kontinuerligt mopphuvud, utan snarare bara en metallram som moppskyddet sträcks på. Som ett resultat av detta fördelas kraften vid avtorkning oproportionerligt till kanterna på avtorkningsduken – dammet skjuts i första hand framför torkaren och tas inte eller knappast upp av avtorkningsduken själv. Eftersom moppskyddet ändå tas bort regelbundet för att absorbera nytt vatten är detta ingen större nackdel. Vid denna tidpunkt kan den samlade smutsen helt enkelt plockas upp med avtorkningsduken. Även här är utvridning lite av ett träningspass på grund av den ganska fasta torkduken med sina gummiflikar.
För att byta moppskydd finns en fotpedal som fäller ihop mopphuvudet. Detta är tillräckligt djupt för att moppen fortfarande ska få plats under de flesta möbler. Detta gjorde dock att operationen var lite knepig i vårt test (vi hade på oss enkla sneakers). Om du bara bär strumpor borde du inte ha några problem, men samma problem kan uppstå med kraftigare tofflor.
Vidare är enligt vår mening kopplingen mellan mopphuvud och handtag en klar svag punkt. Mopphuvudets skarv är gjord av metall, men anslutningen på handtaget är gjord av plast och har en smal avsmalning. Även om det ser snyggt ut, främjar det inte livslängden alls. Leifheit Profi XL Micro Duo Telescope är inte så bra , även om du kan använda det för att torka ett ganska stort område på en gång.
Leifheit Clean Twist
Leifheit Clean Twist Ergo 2.0 lyser med en innovativ idé: vridkorgen drivs av själva handtaget, som kan pumpas upp och ner. Om du föredrar det eller fotpedaldriften är en smaksak – så länge båda fungerar lika bra. Och det gör de i och för sig. Torken kan vridas ur så väl att den bara är lätt fuktig. Handtaget på Ergo-Twist-torkaren vinglar dock enormt vid pumpning, vilket ger ett omisskännligt ljud vid utvridning, vilket åtminstone vår testare tyckte var mer än irriterande.
Klickförslutningen på teleskophandtaget, som inte kan öppnas av misstag vid avtorkning, bör nämnas positivt. Du måste dock öppna den varje gång för att vrida ur moppskyddet, eftersom det driver spinnfunktionen. Om du är kräsen med rätt längd på ditt torkarhandtag kommer du förmodligen att bli irriterad på att behöva hitta rätt inställning varje gång du vrider ur det. Det är också tveksamt om kardborrefästet som torkduken fästs med på mopphuvudet inte kommer att ge upp spöket någon gång.
Spinnfunktionen har också en annan nackdel: så att inget stänker installeras den ganska lågt i hinken, vilket gör att den inte ens kan fyllas till hälften med vatten. Alla modeller med snurrfunktion har detta problem, men eftersom skopan på Clean Twist Ergo 2.0 är jämförelsevis liten innebär det i slutändan mindre vatten, som blir smutsigt snabbare och därför kan behöva bytas under rengöring. Och det tar tid.
Spontex Easy Max+
Spontex Easy Max+ golvmoppen är extremt praktisk med skrapan fäst direkt på golvmoppens handtag för att vrida ut överflödigt vatten. I praktiken inträder dock desillusioneringen snabbt. Hur innovativ och till synes förnuftig som tanken bakom Easy Max+ är, i praktiken finns det vissa problem.
Skrapan har ingen synlig rengöringseffekt. Om du är osäker måste större dammkulor och hår tas bort för hand. Dessutom fälls mopphuvudet ihop lite för lätt och det kan hända att vid städning i hörn eller under möbler så fälls moppen helt enkelt ihop och ligger därför logiskt inte längre platt på golvet. Redan innan det kommer till den punkten tenderar mopphuvudet att luta uppåt. Om du inte hela tiden ser till att detta inte händer, kanske du inte städar hela golvet. Skrapan som är fäst på handtaget kommer också i vägen vid rengöring under möbler.
Vridningen gick inte så smidigt som man hoppats. Om du inte har en stor städhink är det stor risk att det droppar bredvid städhinken när du vrider ur den med skrapan. Detta är särskilt dåligt med parkettgolv. Enligt vår uppfattning är torkaren i allmänhet inte lämplig för detta ändå, eftersom den inte kan vridas ur så torr som egentligen skulle behövas. Sammantaget kan vi inte rekommendera Spontex Easy Max+ trots sin innovativa idé.
Torka och gå: golvmopp testad
Golvrengöringsmedel är en riktig allrounder när det kommer till rengöring av olika ytor. Från kakel och stengolv till linoleum och parkett – golvmoppen kan användas var som helst för att ta bort damm och smuts.
Det är bara några saker att tänka på när du torkar parkett. Dels ska man använda ett rengöringsmedel som är lämpligt för parkett. Det är också viktigt att se till att du inte torkar med för mycket fukt, eftersom det skadar parketten på sikt. Den överdrivna fukten sugs upp i marken och träet sväller och förvrängs med tiden. Har du mycket parkettgolv är en hink med vridfunktion en mycket bra investering.
Vridmekanism, teleskophandtag mm.
Men generellt sett är en vridmekanism – oavsett vilken form den tar – en mycket trevlig egenskap, eftersom den innebär att du måste böja dig ner mindre och ha liten eller ingen kontakt med det allt smutsigare moppvattnet.
De flesta mopphinkar med denna funktion är dock ganska expansiva och därför allt annat än platsbesparande. Detta är inget problem när du rengör dig själv; Däremot när den stuvas undan. Speciellt om du bara har en liten lägenhet med lite förvaringsutrymme bör du i förväg ta reda på exakt vilka mått den medföljande skopan har och fundera på om och var det finns plats för den i dina egna fyra väggar.
Det är också bra att veta om golvmoppen du väljer har ett teleskophandtag, det vill säga om dess längd går att justera. Om handtaget är för kort eller för långt kommer det bara att göra rengöringen onödigt svår. Ett för långt handtag gör framför allt golvmoppen svårare att hantera. Däremot kan det vara väldigt praktiskt att kunna förlänga handtaget lite vid behov, till exempel för att moppa under olika möbler och även nå det längsta hörnet.
Vi betygsätter det också positivt om ersättningsservetter medföljer golvmoppen. Det gör att moppöverdragen kan tvättas regelbundet och plattmoppen kan fortfarande användas vid behov.
Vanliga sårbarheter
Utöver de olika pluspoängen finns det även några negativa egenskaper som finns i alla eller åtminstone en majoritet av plattmoppar och golvmoppsystem. I stort sett alla golvmoppar i testet använde mycket plast. Medan handtagen på plattmoppen faktiskt är gjorda av metall, ändras fogövergången till mopphuvudet till plast. Sparkmekanismerna för att vika mopphuvudet är vanligtvis gjorda av plast, liksom själva mopphuvudena. Men alla dessa ställen är också hotspots när det kommer till slitage. Modellerna för privat bruk kan definitivt inte hålla jämna steg med professionella rengöringstillbehör som syftar till att hålla så länge som möjligt.
Har du mycket muskelkraft bör du även se till att du kan köpa golvmoppens handtag separat. Detta kan böjas med tiden. Du bör också ta reda på i förväg hur mycket ersättningsmoppöverdrag kostar, eftersom vissa tillverkare erbjuder ganska höga priser.
Priserna för utbytesöverdrag till de golvmoppar vi testat hittar du i produktdetaljerna i tabellen. För jämförbarhetens skull valde vi alltid det överdrag som följde med produkten när vi köpte den. Men många tillverkare erbjuder även andra torkarvarianter. De angivna priserna är endast att se som riktlinjer, eftersom de varierar beroende på om du köper dem via Amazon, i butiker eller från tillverkaren själv.
Vi är också kritiska till det klassiska vridlåset på många teleskopstänger, då det är lätt att av misstag öppna det vid avtorkning. Som tur var erbjöd några tillverkare i testet bättre förslutningslösningar.
Den som funderar på ett rengöringssystem med vridfunktion bör också vara medveten om att det i de flesta fall inte innebär att man helt kan undvika en och annan manuell tvätt av moppöverdragen (och därmed kontakt med det smutsiga moppvattnet). Speciellt om du har husdjur som fäller. Endast ett fåtal tillverkare erbjuder en lösning för detta. Var och en måste själv avgöra om detta är en brist eller försumbar.
Så här testade vi
Vid uppackning bedöms golvmoppens utförande och – om sådan finns – hinken. Den efterföljande monteringen bör vara enkel. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att fästa och ta bort torkduken, eftersom denna procedur måste utföras regelbundet. Den ska därför vara lätt att hantera.
Alla golvmoppar med vridfunktion är testade för att se hur väl de fungerar. Dessutom är alla golvmoppar testade i praktisk användning. Detta gör det möjligt för oss att avgöra vilka funktioner som verkligen är till hjälp i den dagliga städningen och vilka som inte ger något egentligt mervärde.
De viktigaste frågorna
Vilken mopp är bäst?
I vårt test gick Ultramax Turbo kompletta lådan från Vileda bäst, vilket framför allt beror på dess mycket genomtänkta vridningslösning. Att torka med Ultramax är enkelt och med den medföljande torkduken kunde vi torka ganska länge innan vi fick tillsätta mer vatten. Däremot måste hår och större smuts tas bort för hand. Även andra modeller övertygade oss i testet.
Hur mycket kostar en bra golvmopp?
Först och främst är det givetvis viktigt att ta hänsyn till de rena anskaffningskostnaderna. För ett komplett system inklusive en hink måste du vanligtvis investera mellan 25 och 60 euro. Enskilda torkare kostar mellan 20 och 30 euro.
Med båda varianterna ingår vanligtvis minst en torkduk i leveransen. Detta kommer dock att behöva bytas ut någon gång, eller så kanske du helt enkelt vill ha mer än en våtservett – vare sig det är för att möta behoven på olika ytor eller för att ha en reserv medan våtservetten är i tvätten. Naturligtvis tillkommer även kostnader för efter- eller tilläggsköp. Det är därför värt att kolla i förväg hur mycket ersättningsservetter kostar och om den torkare du använder kanske också fungerar med våtservetter utan namn.
Handtaget kan också slitas ut med tiden och bör därför köpas separat. Om den inte är det, måste du köpa en helt ny torkare, vilket är en mycket större kostnad än att bara skaffa en ersättningsdel.
Hur ofta ska du torka av plattor?
Helst bör kakel – precis som laminat – torkas av en gång i veckan. På så sätt garanterar du optimal renhet och hygien. Rengöring mer sällan kommer inte att skada laminatet, men om du är osäker kommer det att skapa mer arbete för dig eftersom mer smuts kan samlas.
Förresten: Parkett ska rengöras med en fuktig trasa så sällan som möjligt. Om fukten tränger in i träet sväller träet och golvet skev.