Ismaskin Bäst i Test
Vi testade 31 iskubsmaskiner. Den ismaskin bäst i test hemma är den från Koenig, eftersom den är en av de snabbaste iskubstillverkarna i testet. Den är dessutom ganska kompakt och tar därför inte upp så mycket plats i köket. Det praktiska bärhandtaget gör hela paketet komplett.
Till en och annan drink räcker det med en eller två isbitsbrickor i frysen, men för en fest eller en större sammankomst är de borta på ett ögonblick. En iskubsmaskin är precis grejen för sådana tillfällen, för med en sådan kan du hålla ett nästan obegränsat antal drinkar uppfriskande kalla.
För att ta reda på vilken som är bäst tittade vi på alla produkter på marknaden och valde ut 31 intressanta isbitstillverkare och testade dem åt dig. 23 av dessa är för närvarande fortfarande tillgängliga.
Ismaskin Bäst i Test
H.Koenig KB15
Tack vare vattentanken på 3,5 liter behöver du inte fylla på den hela tiden.
Om du vill göra mycket is på en gång och inte ständigt vill fylla på vatten, välj en iskubsmaskin med en lämplig tank. H.Koenig KB15 erbjuder plats för 3,5 liter vatten och upp till 885 gram is i uppsamlingsbehållaren – ingen annan iskubsmaskin passar fler färdiga isbitar. Dessutom är Kube KB15 ganska snabb på nio minuter för 100 gram, även om det tar lite längre tid för de första isbitarna 9:35.
H.Koenig indikerar endast en tom tank och en full uppsamlingsbehållare med hjälp av en symbol på LCD-skärmen, den avger inga pip. En timer är dock också en del av funktionaliteten här. Du anger helt enkelt en tidsperiod efter vilken isbitsmaskinen antingen automatiskt kommer att stängas av eller slås på – beroende på om den är igång eller inte.
Du kan också använda de lättanvända knapparna för att välja mellan tre olika iskubsstorlekar, som faktiskt skiljer sig markant i höjd och tjocklek – ett undantag i testfältet. Med 43 x 41 x 34 centimeter är det dock en av de mer massiva iskubsmaskinerna, vilket förstås beror på vattentankens högre kapacitet.
Salco Istärningsmaskin
Salco Coca Cola SEB-14CC är ett riktigt blickfång: den lyser i en klar röd färg med Coca-Cola-logotypen och ett bra extratillskott är flasköppnaren på sidan. Förresten, du måste skruva på dig själv. Den har också ett större, tydligt fönster. Salco erbjuder två isbitsstorlekar och en full behållare indikeras på ett tillförlitligt sätt av ett stopp och ett rött ljus. Allt detta gör faktiskt modellen till den perfekta festenheten, men energiförbrukningen på 107 watt övertygade oss tyvärr inte helt.
Enheten blev också långsammare med tiden: till en början föll isbitar ner i isbitsfacket var åttonde minut, men senare tog det tio minuter. Efter två timmar hade vi en isbitsutbyte på 456 gram. Våra rekommendationer ger poäng med ännu mindre energiförbrukning och snabbare iskubstillverkning. Om du vill skaffa enheten av visuella skäl kommer du inte att göra ett dåligt köp.
CASO IceMaster Pro
Tyvärr lever inte Caso Ice Master Ecostyle 3304 upp till sitt namn: strömförbrukningen klättrar ibland till upp till 140 watt! I standby-läge förbrukar isbitsmaskinen 5 watt. Den är klar efter 2 timmar och 17 minuter och levererar 783 gram färska isbitar. Den signalerar detta med ett pip, liknande en mikrovågsugn, och den röda lampan för ”glass full” tänds också. Det finns inga olika storlekar här, och operationen är mycket enkel – det finns bara en på/av-knapp. En isskopa ingår som tillbehör och en ersättningspropp ingår också. Självklart finns det som vanligt en glasskorg. Isbitsmaskinen är lätt att rengöra och vattnet töms genom botten. Tyvärr finns det lite restvatten kvar efter tömning som du inte kan få ut om du inte torkar igenom igen.
På 59 decibel är isbitsmaskinen inte för högljudd och vi gillade i allmänhet utförandet. Det finns inga områden som känns varma under drift, så isbitarna smälter inte bort lika snabbt. De första isbitarna ligger i korgen efter 10 minuter och 17 sekunder – iskubsmaskinen blir inte mycket snabbare, för även kort innan slutet tar en laddning fortfarande 9 minuter och 49 sekunder. Om det är för lite vatten i tanken varnar enheten även med en signalton och ett rött ljus.
Visningsfönstret kunde kanske ha varit lite större för att bättre kunna övervaka framstegen, men det finns åtminstone en. Vi vill också klaga på att man måste dra ut pluggen från insidan för att tömma vattnet – man måste sträcka sig ner i det kalla kvarvarande vattnet. Sammantaget är detta fortfarande en bra iskubsmaskin, som tyvärr har för mycket strömförbrukning och har lite utrymme för förbättringar här och där.
H.Koenig KB14
H.Koenig KB14 är en välgjord iskubsmaskin som är känslig för fingeravtryck, men i övrigt gör ett bra jobb – tyvärr vet iskubsmaskinen bara inte när den ska sluta. Den har ett stort visningsfönster genom vilket du enkelt kan observera framstegen. Ice Full-knappen tändes dock inte ens efter fyra timmar och en helt full isbehållare.
Det vi finner praktiskt här är att det har en självrengörande funktion. Iskubsmaskinen har också en jämförelsevis bra energiförbrukning på runt 80 watt. Vi fann också att bakgrundsljudet på 56 decibel var okej.
Efter att ha låtit KUB14:an gå i två timmar kunde vi dela ut totalt 600 gram isbitar på redaktionen. De droppformade isbitarna är vackert jämna. Tyvärr verkar locket på glassmaskinen lite vingligt, men annars är det det enda vi märker av utförandet.
Tack vare sin lilla storlek tar den inte mycket plats och ger ändå en lagom mängd isbitar, och tack vare det stora visningsfönstret kan du till och med se hur isen skapas. Det är värt att nämna här att enligt tillverkaren är den dagliga kapaciteten för KUB14 tolv kilo. Som jämförelse: Den betydligt större Klarstein Clearcube klarar 13 kilo per dag. Tillräcklig prestanda för en så kompakt enhet.
KESSER
Kesser 13559 är en ganska genomsnittlig ismaskin. Den är ganska stor och fungerar med en förbrukning på 108 watt. Den erbjuder också två iskubstorlekar och den obligatoriska isskedan ingår. Vi gillar verkligen det stora visningsfönstret så att vi kan hålla ett öga på iskubstillverkningen.
Tyvärr smälter isbitarna bort ganska snabbt så att vi efter två timmar bara har 387 gram isbitar. Korgen var bara halvfull vid tillfället. Ändå testade vi om maskinen kan rapportera en full container – och det gör den – med ett rött ljus och till och med en signalton. Med Kesser hamnar isbitar i iskubsfacket ungefär var nionde minut. Det skulle inte vara ett dåligt köp, men det finns definitivt bättre modeller – se våra rekommendationer.
KESSER
KESSER har fått kläm på iskubsmaskiner. Isbitsmaskinen KESSER ersätter sin systermodell från samma tillverkare som favoriten. Det går ännu snabbare att tillverka isbitar och har ett praktiskt bärhandtag.
De första isbitarna faller ner i korgen efter bara 7 minuter och 27 sekunder, varefter vi mäter tider på runt 6 minuter och 22 sekunder – rekord! Vi gillar också designen på Kesser- maskinen – den rostfria kroppen ser ganska vänlig ut tillsammans med de vita plastelementen. Naturligtvis finns det obligatoriska visningsfönstret för att se hur många isbitar som redan har producerats.
Volymen på enheten är begränsad – vi mätte 56 decibel. Kabeln är tillräckligt lång och en liten isskopa medföljer som tillbehör. Vattentanken har en kapacitet på två liter.
Med en vikt på 9,5 kilo är modellen en av de lättare. Detta fungerar bra med bärhandtaget, så det är inga problem att ta med sig ismaskinen till balkongen eller terrassen eller ställa den på plats i köket.
Att rengöra Kesser, i likhet med sina konkurrenter, är ganska enkelt: dra ut kontakten längst ner på enheten och låt vattnet rinna ner i diskhon. Torka sedan av vid behov eller låt den lufttorka.
Silonn Bänkskiva
Silonn har ett stort fönster och isbitar faller ner i korgen var åttonde minut. Energiförbrukningen är okej och priset är mycket rimligt!
Iskubsmaskinen Silonn gör inget fel. Den kostar förhållandevis lite och erbjuder framför allt bra hastighet. De första isbitarna är klara efter åtta minuter – denna hastighet bibehålls tills korgen är full med 785 gram isbitar efter 2 timmar och 16 minuter. Det hörs ingen akustisk signal, men iskubsmaskinen slutar fungera automatiskt och en signallampa lyser rött.
Det finns två knappar – för av/på och de två tillgängliga iskubsstorlekarna. Det finns också fyra signallampor: fyll på vatten, full is, stora isbitar, små isbitar. En liten isskopa ingår i leveransomfattningen, annars är iskubsmaskinen relativt vanlig. Det finns ingen display eller timer, men Silonn erbjuder ett trevligt stort visningsfönster så att du kan hålla ett öga på utvecklingen av iskubstillverkningen.
Vi är nöjda med energiförbrukningen: I standby drar den bara 0,5 watt, och i drift överstiger den aldrig 85. Vid 9,5 kilo är den inte för tung för en iskubsmaskin, och den tar inte så mycket plats i köket bort som andra isbitstillverkare. Volymen är inte för hög på 56 decibel. Rengöringen är enkel och frustrationsfri – vattenavloppet är i botten och som tur är dras proppen underifrån och inte i iskubsmaskinen – så händerna behöver inte sänkas ner i kallt vatten.
Silonn Ismaskin
Iskubsmaskinen Silonn med en kapacitet på 1,8 liter ser förhållandevis modern ut och lyckas producera nya isbitar efter bara cirka sju minuter. Den första lasten landar i korgen efter ca 8 minuter och 13 sekunder. Du måste dock ta hänsyn till förkylningstiden här – den andra laddningen kommer efter bara 7 minuter och 15 sekunder, och alla ytterligare isbitar efter exakt 7 minuter och 12 sekunder. Det hela tar 2 timmar och 27 minuter, efter denna tid producerades 807 gram isbitar – bra utbyte!
Iskubsmaskinen är väldigt enkel att använda: Det finns en på/av-knapp och en för små och stora isbitar. Iskubsmaskinen Silonn har även två statuslysdioder som lyser när vattentanken är tom eller isbitsbrickan är full. För att börja göra isbitar behöver du bara fylla tanken med vatten (maxmängden är markerad) och du är redo att gå. Isbitsmaskinen har en hyfsad kapacitet på 1,8 liter.
I standby förbrukar Silonn 0,6 watt, vilket är ett bra värde. Men under drift klättrar det hela till 105 watt – lite mindre skulle vara bättre här. Med en ljudnivå på 60 decibel är enheten inte för hög. När en portion isbitar precis är klar, slutar iskubsmaskinen att fungera en kort stund och är helt tyst – startar sedan upp igen så fort isbitarna har ploppat ner i korgen.
Som med de flesta iskubsmaskiner är rengöringen väldigt enkel: töm vattnet och torka det – eller låt det lufttorka. Tillverkaren rekommenderar dock att rengöra iskubsmaskinen en gång i veckan med rengöringsmedel om du använder den ofta. Du kan enkelt få ut vattnet genom att dra ut kontakten på enhetens undersida. För att göra detta, placera isbitmaskinen över diskbänken.
I leveransomfattningen ingår även en liten glassskopa och en ersättningspropp.
Sammantaget är Silonn en fantastisk och prisvärd iskubsmaskin som fungerar snabbt och enkelt. Om du inte har något emot den högre energiförbrukningen kan du använda den utan att tveka.
Iskubsmaskin rostfritt
Driftkonceptet för rostfritt sig markant från de andra testade iskubsmaskinerna. Istället för att ta bort isen med en skopa eller hela uppsamlingskorgen, fyller en isbitsdispenser isbitarna direkt i glaset: du behöver bara hålla ett glas under och trycka på ”ICE”-knappen. Detta sätter en metallspiral inuti huset i rörelse, som transporterar isbitarna mot utgången.
Detta är väldigt praktiskt, men det har nackdelen att en viss mängd is måste göras innan spiralen trycker isbitarna mot utgången. Den första laddningen med isbitar är klar efter 9 minuter och 30 sekunder, men här är isbitarna fortfarande ganska små. Isbitarna kommer sedan ut ur iskubsmaskinen var tionde minut. Detta är ganska långsamt jämfört med de flesta andra iskubsmaskiner, men snabbare dispensrar kostar vanligtvis betydligt mer. Enligt vår mening är detta inte värt den extra kostnaden. Rostfritt är också mer kompakt och lättare än till exempel sin systermodell rostfritt.
Rostfritt fungerar på en volym på 58 decibel, vilket är helt okej. Handhavandet är enkelt, det finns två iskubsstorlekar att välja mellan, en på/av-knapp och ”ICE”-knappen för att dispensera isbitarna i ett glas och ”WATER” för att dispensera isvatten.
Efter 2 timmar och 27 minuter får vi runt 400 gram isbitar – det är bara hälften så mycket som andra bra modeller utan kranfunktion. Här måste du bestämma dig för vad som är viktigare för dig – isbitar direkt i glaset eller fler isbitar snabbare.
Du fyller två liters vattentanken via en öppning på sidan. Detta är ganska komplicerat eftersom saker snabbt kan gå fel. Iskubsmaskiner som kan fyllas direkt från toppen är mindre benägna att spilla.
Denna isbitsmaskin erbjuder möjligheten att ansluta den direkt till vattenanslutningen. Installationstillbehör inklusive kran och slang ingår i leveransen. Rostfritt lämpar sig mer för en permanent plats i köket eller festlokalen eller var du än har vattenanslutning. Du kan också fylla enheten med vatten manuellt.
Isbitsmaskinen har även en vattendispenser. Vattnet är bara kallt när enheten för närvarande producerar isbitar. Denna iskubsmaskin innehåller inget frysfack och kyls inte aktivt. Därför kommer isbitarna snart att börja smälta om det inte görs nya isbitar på länge. Maskinen är därför inte en ersättning för en isbox med inbyggd iskubsdispenser. Den erbjuder åtminstone en timer med vilken produktionen av isbitar kan startas automatiskt.
CONOPU Isbitmaskin
Conopu har en speciell egenskap som redan finns i namnet: Iskubsmaskinen gör inte bara isbitar, de ska till och med vara tydliga tack vare den integrerade nebulisatorn. Innan vi kan kontrollera detta måste vi först ta ut enheten ur förpackningen. Detta är den första utmaningen Den blå skyddsfilmen på maskinens framsida är svår att ta bort. Vissa rester fastnar i en kant och går inte att ta bort alls.
Tyvärr lägger detta en liten dämpning på den inledande euforin. Glassmaskinen är annars felfritt bearbetad. Det som direkt märks är storleken och vikten. Du bör definitivt hitta en lämplig plats för Conopu, eftersom den inte bara tar mycket plats på grund av sin storlek, utan är inte heller särskilt rolig att transportera.
Men så fort det är uppe kan du börja direkt. Vi fyller den stora vattentanken och startar istillverkningscykeln. Enligt tillverkaren tar detta cirka 15 till 20 minuter, men vi fick vänta hela 38 minuter på den första laddningen. Vi förväntade oss bättre prestanda för enheten i denna storlek. Den som använder Conopu ska inte ha några törstiga gäster. När vi äntligen tar en titt inuti maskinen är det första vi ser ett isblock. Först när man vänder på den inser man att den faktiskt består av relativt klara isbitar. Så de måste lösas av de andra först. Ibland fungerar detta med en snabb knackning av glasskulan, men vissa kuber vill inte skiljas från sina kollegor.
Vi låter maskinen fortsätta att gå tills lampan tänds efter två timmar, vilket indikerar att korgen är full. När vi lade isbitarna på vågen blev vi förvånade: Conopu levererade totalt 1 075 gram. Så om du letar efter en iskubsmaskin som producerar klara kuber och massor av dem är Conopu ett bra val.
Så här testade vi
Till testet tog vi in 31 iskubsmaskiner från olika tillverkare och prisklasser och testade dem flitigt. Vi ägnade särskild uppmärksamhet åt användarvänligheten och hastigheten på glassproduktionen.
Alla iskubsmaskiner var tvungna att förvandla en full tank med vatten till isbitar flera gånger. Vi mätte alltid hur lång tid det tar innan de första isbitarna faller ner i uppsamlingsbehållaren och hur lång tid det tar tills hela iskubsbehållaren eller -korgen är full och isbitsmaskinen slutar fungera.
Vi hjälpte alltid till lite och fördelade hela tiden isbitarna jämnt i uppsamlingskorgen. Det kan hända att isen blir liggande lite otympligt och iskubsmaskinen signalerar att behållaren är full trots att det fortfarande finns gott om plats. Men vi ville veta hur många gram glass som egentligen ryms i och vi vägde den varje gång.
Vi mätte även energiförbrukningen på jobbet och i standby-läge. Vi lät även tillverka isbitar i olika storlekar i alla iskubsmaskiner i testet som erbjuder denna funktion. Vi ville veta om den här funktionen faktiskt är värd det eller om skillnaderna är för små.
Dessutom kontrollerade vi beteendet med en full uppsamlingsbehållare och en tom tank och testade timerfunktionen, om den finns.
All information om ämnet
Praktiska medhjälpare: testade iskubsmaskiner
Oavsett om det gäller cocktails eller champagnekylaren – isbitar säkerställer rätt temperatur för många drinkar. Men problemet är ofta: När du behöver dem finns det inga i huset. Då måste du antingen gå ut och köpa en påse i snabbköpet eller fylla de typiska istärningsbrickorna och lägga dem i frysen i flera timmar – eller så kan du använda en iskubsmaskin.
Den stora fördelen med dessa enheter: Efter bara några minuter är en laddning glass klar och klar att användas. Och den fortsätter att producera glass för hur många drinkar som helst. Detta är särskilt praktiskt för en kväll lång fest. Du behöver inte oroa dig för att fylla på isen, för det sköter iskubsmaskinen. Du behöver bara hålla ett öga på vattentankens nivå då och då.
Isbitar klara på några minuter
Iskubsmaskiner för hemmabruk fungerar alla enligt samma princip: iskubsmaskinen pumpar en del vatten från vattentanken, som vanligtvis rymmer mellan två och drygt tre och en halv liter beroende på modell, ner i en liten bassäng. Kylstavar är nedsänkta i denna bassäng och kyls till strax under noll grader Celsius med hjälp av en kylvätska, så att vattnet fryser.
Efter några minuter är isen runt kylstavarna tillräckligt tjock. Bassängen fälls ner och det återstående vattnet rinner tillbaka in i tanken. Iskubsmaskinen värmer sedan kylstavarna kortvarigt så att isen runt stavarna lossnar och faller ner. I det sista steget styr en slags spade isbitarna in i uppsamlingskärlet.
Detta är vanligtvis en plastkorg som kan tas bort helt vid behov, till exempel för att tippa isen i en champagnekylare. Alternativt ligger isbitarna helt enkelt kvar i iskubsmaskinen som du kan ta ur dem vid behov. En liten isskopa medföljer alla iskubsmaskiner.
Ihåliga strutar istället för isbitar
Strängt taget producerar inte iskubsmaskiner egentliga isbitar. ”Isbitarna” är runda med ett hål i mitten – där kylstaven satt. Så de är inte solida och erbjuder en större yta på grund av hålet. Det är därför de smälter snabbare och vattnar ner en cocktail på kortare tid. Men även färdiga isbitar från snabbköpet är vanligtvis ihåliga strutar.
Det finns en annan skillnad mot isbitar, som görs med lämpliga formar i frysen: deras temperatur är bara noll grader Celsius. Isbitarna är bara frysta och inte speciellt kalla. Det märker du direkt när du tar upp en nygjord isbit: den börjar genast smälta. Isbitar som legat i frysen över natten har dock en temperatur på minus 18 grader Celsius. De kyler drycker bättre, smälter långsammare och urvattnar därför inte drycker lika snabbt. Men deras produktion tar också mycket längre tid.
Det finns även iskubsmaskiner som producerar massiva och väldigt kalla isbitar på kort tid. Men dessa speciella enheter kostar flera tusen euro och är överdimensionerade för hushållsbruk.
Trots den ofördelaktiga iskubens form och temperatur är de testade iskubsmaskinerna idealiska för privat bruk. De är inte särskilt dyra och levererar så mycket is som du behöver snabbt och konsekvent.
På grund av det välisolerade huset stannar isen länge i uppsamlingsbehållaren. Ju längre iskubsmaskinen går, desto kallare blir den inuti, så att å ena sidan går produktionen snabbare och å andra sidan blir de färdiga isbitarna kallare och kallare. Huset är dock inte kylt. Det enda som aktivt kyler ner iskubsmaskiner är kylstavarna i vattenbassängen.
De viktigaste frågorna
Vilken isbitsmaskin är bäst?
Den bästa iskubsmaskinen för hemmet är den från Arendo , eftersom den är en av de snabbaste isbitsmaskinerna i testet. Den är dessutom ganska kompakt och tar därför inte upp så mycket plats i köket. Det praktiska bärhandtaget gör hela paketet komplett. Men även andra modeller övertygade oss i testet.
Hur mycket kostar en iskubsmaskin?
Bra iskubsmaskiner finns från cirka 130 euro – t.ex. B. Arendo iskubsmaskin . Vissa apparater kostar också betydligt mer, till exempel om de kan stoppa isbitarna direkt i glaset.
Hur snabbt gör en iskubsmaskin isbitar?
En bra iskubsmaskin producerar tillräckligt med isbitar för ett glas ungefär var sjunde till tionde minut. Detta fortsätter i cirka två timmar tills behållaren är full.
Är en isbitsmaskin värd det?
Vill du dricka ett kallt glas cola eller läsk då och då räcker det med en vanlig isbitsbricka som du förvarar i frysen. För alla som ofta arrangerar fester eller gillar att ha gäster över är en iskubsmaskin värd att överväga. Du bör dock notera att isbitar från iskubsmaskiner inte alls är lika kalla som isbitar från frysen. De smälter därför betydligt snabbare.