Märkmaskin Bäst i Test
Vi testade 15 märkningsenheter. Det bästa för de flesta är Brother PT-P300BT , eftersom det tar med etikettskrivaren in i 2000-talet: märkning görs här med en lättanvänd smartphone-app som erbjuder ett stort urval av mallar.
Märkningsanordningar finns främst på kontor, men de är också extremt användbara i hemmet. När du väl har en kommer du hela tiden att tänka på saker som du snabbt, vackert och praktiskt kan märka, istället för att klottra på dem som är svåra att läsa.
I köket kan de till exempel användas för att snabbt märka fryst mat Om du har barn i skolan eller på dagis och därför regelbundet måste sätta namn på saker, kommer en märkningsanordning också att underlätta ditt arbete. Och det finns också några möjliga tillämpningar inom gör-det-själv-sektorn, som märkning av hemlagad sylt.
Vi testade 15 märkningsmaskiner med priser från mindre än tio till strax under 50 euro. Som så ofta är fallet här: Du kommer inte att vara nöjd med de mycket billiga enheterna. Här är våra rekommendationer i korthet.
Märkmaskin Bäst i Test
Brother P-touch
Etikettskrivaren fungerar enligt samma princip som enheterna från till exempel Phonemo, men du behöver inte nöja dig med en dåligt översatt app.
När vi testade de första etikettanordningarna gillade vi etikettskrivarna med en tillhörande app för att designa etiketterna bäst. Att använda smartphonens tangentbord öppnar upp för fler designalternativ än med andra typer av etikettmaskiner – ett stort plus. Länge såg det dock ut som om ingen etikettskrivare skulle komma med i våra rekommendationer, eftersom appens användargränssnitt är dåligt översatt i nästan alla av dem – aldrig i den utsträckningen att det försämrar användningen för mycket, men det är ändå irriterande . Vissa modeller hade heller ingen tysk bruksanvisning.
Men så testade vi Brother PT-P300BT , som har alla fördelar med de andra etikettskrivarna och dessutom en app utan översättningsfel. Och dessutom är den packad med en enorm mängd etikettmallar.
PT -P300BT, även kallad P-Touch Cube, är betydligt större jämfört med de andra etikettskrivarna. Storlek är dock inte ett särskilt viktigt kriterium för en stationär enhet – speciellt eftersom den väger 380 gram och inte är överdrivet tung.
Anledningen till de något större måtten är bland annat att det inte bara är en tejp eller etiketttejp som sätts in här utan snarare en hel tejpkassett, som tar lite mer plats. Dessutom tar batterifacket, som rymmer totalt sex AAA-batterier, mycket plats. För att hålla avfallet som genereras och driftskostnaderna låga rekommenderar vi att du använder uppladdningsbara batterier eller använder märkningsenheten med det inbyggda batteriet.
Precis som PT-E110 från samma tillverkare kan P-Touch Cube även drivas med en nätadapter. Detta är också mycket mer praktiskt med en stationär enhet som PT-P300BT än med en handhållen enhet. Den nödvändiga nätadaptern ingår dock inte heller i leveransen.
Design&Print 2-appen används för att skapa etiketterna. Det här kommer med en enorm mängd mallar för i stort sett alla situationer, från märkning av hemmagjord sylt eller barnmatlådan till märkning av mappar etc. på kontoret eller hemmakontoret. Även tryck på textilband är möjligt. Dessa kan antingen användas som personligt presentband eller som etiketter för klädesplagg.
Det är enkelt att designa etiketterna. Eftersom du kan använda alla möjligheter med smartphonens tangentbord samt mallarna som finns i appen och det stora utbudet av ganska olika, varierande typsnitt, återstår inget att önska. Etikettskrivaren misslyckas bara när det kommer till emojis – men ingen av de testade enheterna klarade detta hinder . Ett annat plus är att appen meddelar dig om etikettkassetten som matchar den valda designen inte är isatt. Du har då möjlighet att avbryta tryckprocessen eller anpassa designen till den insatta tejpen.
Etiketterna som trycktes till våra olika praktiska tester hade bra utskriftskvalitet. Typsnittet var lite pixlat, men inte så mycket att det försämrade läsbarheten. Specialtecken var också lätta att känna igen. Det finns säkert enheter som ger betydligt bättre utskriftsresultat, men du måste investera mycket mer för dem. I prisklassen för enheterna vi testade är utskriftsresultatet för P-Touch Cube standard.
Med så många användningsområden var det naturligtvis viktigt för oss att testa etiketterna i så många olika situationer som möjligt. Vi identifierade vattenkontakt, värme (vi tänker i första hand på spillvärmen från elektriska apparater) och frysning och upptining som de största utmaningarna. Brothers etiketteringsmaskin PT-P300BT uppnådde toppresultat i alla tre testerna. Etiketterna som satt fast på ett glas klarade både en kort vistelse under rinnande kran och ett trettio minuter långt vattenbad utan att skriften kladdade eller att etiketterna lossnade. Inte ens värme kunde skada etiketterna, inte heller frysen. Och alla etiketter kunde sedan tas bort utan att lämna några rester.
Nackdelar?
I vårt test kunde smartphonen och märkningsmaskinen alltid anslutas snabbt och utan komplikationer. Enheten stängs dock snabbt av igen – och då måste du ansluta igen varje gång. Det här är inget problem om du bara skapar en etikett med några dagars mellanrum, men det är irriterande om du vill göra ett märkningsmaraton. Du ska inte ha för bråttom heller, eftersom etikettmaskinen är en av de mer lugna modellerna vad gäller utskriftshastighet, tar 6,1 sekunder att skriva ut en etikett med texten ”AllesBeste”. Även om detta inte på något sätt är ett snigelfart kan det vara en stor nackdel i längden, speciellt för de som skriver ut mycket.
Märkningsmaskinen kan också vara lite stor för vissa och inte alla kommer att gilla att den är batteridriven. Detta är dock väldigt subjektivt. Att den detaljerade bruksanvisningen endast är tillgänglig som PDF-nedladdning anser vi vara en liten nackdel.
En annan negativ punkt är att tejpkassetterna är relativt dyra jämfört med de tejp eller etikettband som används av andra modeller.
I slutändan är dock allt detta gnäll på hög nivå. Brother PT-P300BT gör vad den ska göra och gör det väldigt bra. Att använda appen är enkelt och intuitivt och till skillnad från konkurrenterna behöver du inte nöja dig med ett klumpigt översatt användargränssnitt. Ändå kostar etiketteringsmaskinen , runt 45 euro, inte nämnvärt mer än till exempel Phomemo Q30S (ca 33 euro) . Den levererar ett framgångsrikt helhetspaket och är mångsidig, vilket helt klart gör den till testvinnare för oss.
Brother PT-P300BT i testspegeln
Det finns för närvarande inga ytterligare detaljerade tester av Brother PT-P300BT. Om det ändras kommer vi att lägga till resultaten här.
Brother PT-D410VP
Om du föredrar en stationär enhet hittar du den här. Brothers etiketteringsmaskin sparar utrymme, levererar högsta utskriftskvalitet och gör det möjligt att skapa etiketter på en PC.
Etikettmaskinen Brother P-Touch D410 kan användas både på egen hand och i kombination med en dator för att skapa och skriva ut etiketter. Och när det kommer till strömförsörjning är den här modellen inte heller ett enspårigt system; du har valet mellan batteri och nätdrift. Kabeln till den senare måste dock köpas separat. Tryckresultatet är mer än tillfredsställande och operationen var också okomplicerad och trevlig.
Precis som vår testvinnare, Brother PT-P300BT , är P-Touch D410 jämförelsevis stor och tung. Men eftersom Brother etiketteringsmaskinen är designad för stationär användning är detta egentligen ingen nackdel. Tangenterna på QWERTY-tangentbordet har en behaglig storlek. Men de har ganska märkbart motstånd. Gör man många olika etiketter efter varandra blir det snabbt tröttsamt. Att du mödosamt måste klicka dig igenom den mycket långa specialteckenmenyn för att använda ett specialtecken är inte heller direkt idealiskt. Andra modeller har dock ingen bättre lösning för detta.
Det vi noterar positivt är att utskriftskvaliteten är mycket hög och även komplexa symboler återges väldigt tydligt. Enheten når bara sina gränser med mer utsmyckade typsnitt i en mindre teckenstorlek.
Om du inte vill behöva ta itu med etikettmaskinens stela knappar och specialteckenmeny, anslut helt enkelt etikettskrivaren till din dator med hjälp av den medföljande mikro-USB-kabeln och ladda ner gratisprogrammet P-Touch Editor. Detta ger ännu fler specialtecken och symboler och streckkoder kan också genereras på detta sätt. Installationen är extremt enkel: installera och öppna programvaran, anslut etikettenheten, välj etikettskrivaren i programmet (motsvarande rullgardinsmeny finns i det övre högra hörnet av fönstret) och du är redo att gå.
Att designa med programmet är ganska intuitivt och lätt att göra. Den enda nackdelen för oss här är att du (åtminstone i Mac-versionen) inte kan komma tillbaka till mallarna från redigeringsvyn. Om du klickade på fel mall är ditt enda alternativ att stänga programmet och öppna det igen för att se mallarna igen.
D410:s etiketter behärskade de olika praktiska testerna med glans. En snabb sköljning med vatten hade ingen effekt på dem, inte heller en halvtimmes dyk. Etiketterna var fortfarande lika täta som tidigare och färgen rann inte. Etiketterna var inte lika imponerade i värmetestet. P-Touch D410-etiketterna är också idealiska för märkning av fryst mat. De klarade frysning och upptining lika intakta som alla andra tester.
Utskriftshastigheten på 6,1 sekunder är genomsnittet för vår ”AllesBeste” testetikett. Det måste dock noteras att efter att ha matat ut elektroden avbryter etikettskrivaren först utskriftsprocessen och ber dig att skära av elektroden. Detta sparar dig den efterföljande manuella skärningen som är nödvändig med många andra märkningsenheter. Den faktiska utskriftshastigheten är därför några sekunder under det värde vi mätte.
Sammantaget gör detta Brother P-Touch D410 praktiskt taget i nivå med vår testvinnare . Om du föredrar att skapa dina etiketter på din PC eller direkt på enheten istället för att använda en app, är D410 precis något för dig.
DYMO LabelManager
Dymo-etiketteringsenheten är en fullfjädrad etikettskrivare för manuell användning. Text kan matas in med QWERTZ-tangentbordet och kan kontrolleras direkt på displayen.
LabelManager 160 från den amerikanska tillverkaren Dymo är en omfattande handhållen enhet Utrustad med ett fullfjädrat QWERTZ-tangentbord, textinmatning är enkel. För att säkerställa trådlös drift drivs märkningsenheten med sex AAA-batterier.
Tyvärr återspeglas detta också i enhetens totala vikt. Med knappt 350 gram är LabelManager 160 inte direkt en flugviktare, men du kommer förmodligen att märka detta om du bär den under lång tid. Även om etikettmaskinen även har en strömkabelanslutning ingår ingen i leveransen.
Det är enkelt att sätta LabelManager 160 i drift . De ganska enkla instruktionerna innehåller olika förklaringar, såsom hur man sätter in tejpen, och ger även illustrationer för bättre illustration. Det bifogade informationsbladet guidar dig genom installationsprocessen för detaljerad information, du måste ladda ner användarmanualen själv med hjälp av QR-koden. Men enligt vår uppfattning är detta inte nödvändigt.
Menynavigeringen verkar intuitiv och efter att ha lekt runt med etikettenheten kan du snabbt hitta runt. Anledningen till detta är bland annat de användbara kontrollerna och hanterbara menyunderpunkter. Endast etikettens bredd, språk och enheter måste eller kan anges. Inga andra typsnitt är därför tillgängliga.
Som är fallet med de flesta andra handhållna enheter är skärmen underväldigande. Det är snarare lämpligt för det avsedda syftet och gör sitt jobb. Praktiskt taget kan du hela tiden läsa den aktuella textdesignen på monitorn, representerad av små informationssymboler längst ner på skärmen. Det finns många symboler/cliparts tillgängliga för individuell anpassning av etiketterna, 228 för att vara exakt. De små bilderna visas direkt på displayen. Tyvärr måste du klicka dig igenom menyerna för att hitta en specifik bild. Mappar eller kategorier för att påskynda denna process är inte tillgängliga.
Det finns lite att klaga på utskriftskvaliteten. Typsnittet är tydligt och jämnt och specialtecken visas också i tillräckligt bra kvalitet. Det finns dock en stor nackdel med vårt test som bör noteras: tejpen fastnade helt under det praktiska testet eftersom den matades felaktigt. Endast en ytterligare finjustering löste problemet.
När det gäller etiketternas lämplighet för dagligt bruk talar tillverkaren om hållbara och vattentäta etiketter. Det förra kunde vi understryka med vårt praktiska prov. Varken värme eller kyla i frysen påverkade tejpens hållbarhet negativt. Vidhäftningsstyrkan försvagades bara i vattentestet. Inom kort tid under kranen hade etiketten redan lossnat något på ena sidan – efter några sekunder i vattenbadet följde resten med.
Överlag imponerar den bärbara Dymo LabelManager 160 med bland annat sitt pålitliga QWERTY-tangentbord som påminner om det snabba sms-skrivandet på de första mobiltelefonerna. Dessutom är etikettbanden jämförelsevis billiga att få tag på och etikettkvaliteten och hanteringen är tilltalande.
DYMO Omega Etikettmaskin
De präglade etiketterna ser visuellt tilltalande ut, och eftersom enheten enbart drivs med muskelkraft är den alltid redo att användas.
De präglade Dymo Omega -etiketterna fokuserar på estetik. De svarta etiketterna med det vita präglade typsnittet ser minimalistiskt, enkelt och väldigt tilltalande ut. Dessutom kan bokstavsratten, till skillnad från Dymo Junior, enkelt vridas och skärfunktionen fungerar också perfekt.
Dymo Omegas pistolliknande struktur och ”trigger” som används för att prägla varje bokstav gör det lättare att applicera tillräckligt med tryck för att uppnå tillfredsställande präglingsresultat. Att skära bort de färdiga etiketterna fungerar som redan nämnt också utan problem. Man får dock leva med att man bara kan använda versaler och siffror samt ett väldigt litet urval av specialtecken. Typsnitt och storlek kan givetvis inte justeras här heller. I de flesta vardagliga situationer bör detta dock inte vara ett alltför stort hinder.
Även om Omega är marginellt dyrare i inköp än Junior, fungerar allt som det ska. Och fördelen här är förstås att du inte behöver förlita dig på batterier eller el.
Dymo Omega-etiketterna presterade ganska bra i de praktiska testerna. De klarade både värme- och isfacktesterna utan problem, samt en kort vistelse under rinnande vatten. De överlevde dock inte det trettio minuter långa vattenbadet och lossnade från glaset vi hade klistrat dem på.
Om du inte nödvändigtvis behöver en 100% vattentät etikett och om du gillar estetiken hos de präglade etiketterna kan vi rekommendera Dymo Omega . Den enkla enheten är lätt att använda och har låga driftskostnader. Köpeskillingen är också låg.
Brother Mobilies P-Touch H110
Visuellt skiljer sig Brother P-Touch H110 knappast från E110, som också testades. Måtten på båda enheterna är desamma och du måste titta närmare för att se de olika markeringarna på de fem vita kontrollknapparna. Inte helt överraskande är etikettmaskinens vikt en lika viktig aspekt som systermodellen. Vid knappt 400 gram är kontinuerlig användning som handhållen enhet förvisso möjlig, men det finns trevligare alternativ.
Det som står i vägen för okomplicerad skrivglädje är de stela tangenterna, som bara svarar tillförlitligt när de trycks hårdare. Detta gör att inte varje ingång registreras korrekt, vilket kan ha en negativ inverkan på skrivflödet. Plastbaksidan märks även vid manuell användning. Locket, som inte är helt tätt, skramlar något, vilket skapar störande ljud.
Som nämnts i början erbjuder H110-etiketteringsmaskinen några paralleller till Brothers E110. Skillnaderna kan ses i omfattningen av etikettskapandet i utbudet av funktioner: H110 har fler tecken, tillgängliga språk och ett större frasminne. Men istället för tio finns det bara åtta typsnittsstilar att välja mellan.
The Brother bemästrade våra praktiska tester med små begränsningar: Teckensnittet är minimalt pixlat, men det märks knappt i vardagsbruk. Sammantaget är etiketterna imponerande med sina jämna utskriftsresultat. De olika specialtecken och grafiska element syns också tydligt. De belagda etiketterna säkerställer skydd i extrema situationer de klarar frysning och upptining helt oskadade. Efter ett 30-minuters fullt bad märktes dock en betydande minskning av vidhäftningsförmågan: etiketten lossnade nästan helt från glaset.
DYMO LetraTag LT-100H
Om du vill ha en klassisk handhållen enhet är Dymo LT-100H ett bra val. Även om det alfabetiskt arrangerade tangentbordet tar lite tid att vänja sig vid – vi hade föredragit ett QWERTZ-tangentbord, som vi är vana vid på PC-tangentbord och smartphones – men det är betydligt lättare än den handhållna enheten från Brother vi testade och har även lägre driftskostnader . LT-100H drivs också av batterier, men fyra AA-batterier räcker.
Som handhållen enhet behöver du inte använda en app för att designa etiketterna. Den önskade etiketttexten skrivs helt enkelt in med tangentbordet. Ett gediget urval av specialtecken kan också användas via menyn. Liksom Brother-maskinerna kommer Dymo-etikettmaskinen endast med en snabbstartsguide. De fullständiga instruktionerna finns att ladda ner online. Snabbstartsguiden är också helt tillräcklig för idrifttagning. Annan viktig information om användning – som att omljud och accenter kan användas genom att hålla ned motsvarande bokstav under en längre tid – finns endast i bruksanvisningen. Vi tycker inte att det är en särskilt smart lösning.
Vad som är trevligt är dock att de löpande kostnaderna för etiketter är hanterbara. Tryckresultatet är också bra för denna priskategori. Typsnittet är lite pixlat på sina ställen, men läsbart och specialtecken återges också tydligt.
Under de praktiska testerna försvagades etiketterna som skapades med LT-100H bara i vattentestet. Det fanns dock inget uttryckligt omnämnande av vattentäta etiketter i produktbeskrivningen, även om produktbilderna antyder åtminstone en viss grad av vattenbeständighet. Dymo-etiketterna används där för att märka blomkrukor, som kan få lite vatten vid vattning. En liten skvätt vatten skadar dem inte, eftersom de överlevde den korta vistelsen under rinnande vatten utan problem. Men i vattenbadet lossnade de delvis nästan omedelbart och till slut lossnade de helt under loppet av 30 minuter.
De andra testerna var dock inga stora hinder för henne. LT-100H-etiketterna klarade frystestet utan några skador. Resultatet av värmetestet var också bra, även om etiketterna mörknade marginellt, vilket bara märktes i en direkt jämförelse sida vid sida.
Sammantaget är LT-100H från Dymo en bra och praktisk handhållen enhet för vardagsbruk. Om du föredrar den här typen av märkningsanordning och inte nödvändigtvis behöver vattentäta etiketter, får du ett bra helhetspaket till ett rimligt pris.
Brother Etikettskrivare
När vi höll etikettmaskinen Brother PT-E110 i våra händer för första gången märkte vi direkt hur tung etiketteringsmaskinen är. Den väger hela 400 gram. Detta gör Brother till en av de tyngsta modellerna i vårt test, även om det är en handhållen enhet. Enligt vår mening är PT-E110 inte riktigt bärbar.
Vi tycker också att det är ofördelaktigt att märkningsenheten måste vara utrustad med totalt sex AAA-batterier i batteridrift – det är bättre att använda uppladdningsbara batterier här. Alternativt kan enheten även drivas med en nätadapter, men denna ingår inte i leveransen. Det tycker vi är väldigt dåligt, för på grund av avsaknaden av en USB-standard kan man inte förvänta sig att en lämplig strömförsörjning finns tillgänglig i varje hushåll.
För att skapa en etikett behöver du helt enkelt skriva in önskad text på etikettmaskinens tangentbord. Vår testenhet hade ett tangentbord med amerikansk QWERTY-layout, men märkningsenheten finns även med ett tyskt QWERTZ-tangentbord. Du kan använda både små och stora bokstäver och siffror samt ett stort urval av specialtecken (välj via menyn). Teckenstorleken kan också justeras.
Speciellt de som använder märkningsanordningen för att märka tekniska anordningar eller kablar kommer att få mycket pengar med förinställningarna för flaggor och cirkulerande etiketter. Tack vare det kontinuerliga bandet behöver du inte oroa dig för att önskad text ska bli för lång. För alla som vill veta exakt har etikettmaskinens display en display längst ner till höger som visar hur många millimeter lång den färdiga etiketten blir. Etiketter kan också skrivas ut flera gånger utan att behöva trycka på utskriftsknappen varje gång. Hur detta fungerar förklaras dock bara i den detaljerade manualen, som du först måste ladda ner som PDF från Brothers supportwebbplats .
Det finns dock en liten nackdel vid utskrift: tejpmatningen är ganska lång, och även om du helt enkelt kan klippa den färdiga utskrivna etiketten med knappen längst upp till höger, måste du använda händerna eller saxen för att börja. Det blir alltså några centimeter avfall för varje etikett. Och till runt 17 euro per band är det värt pengarna i längden.
I våra praktiska tester fick PT-E110 toppbetyg. Varken värme eller vatten kunde skada de skapade etiketterna. De smetade inte och satt fortfarande stadigt på plats, men kunde också tas bort utan att lämna några rester. Om de negativa punkterna som nämns inte stör dig, är Brother PT-E110 en kraftfull, praktisk märkningsmaskin.
Brother PT-H100LB
Brother erbjuder en kostnadseffektiv nybörjarenhet till en värld av etikettmaskiner med P-Touch H100 . På nolltid kan du börja skriva ut dina första etiketter från den lilla skrivaren. Allt du behöver göra är att sätta i batterier (6x AAA) och ett tejp (ett tejp ingår redan) för att använda enheten. Välj sedan önskat språk och bredd på bandet och du är klar. Snabbstartguiden, som är utformad enbart med illustrationer, räcker.
Den numera vanliga QWERTZ-layouten har etablerats sedan skrivmaskinens dagar. Det kan fortfarande hittas på de flesta inmatningsenheter, inklusive märkningsenheter. Men på grund av sin ABC-tangentbordslayout kräver H100 en viss tid att vänja sig vid, speciellt om du är van vid att ofta skriva på tangentbordet.
När det gäller livslängden på de utskrivna etiketterna: frysning, upptining och värme påverkar inte etiketterna alls. Vi kunde inte upptäcka några färgförändringar som inträffar då och då eller någon försämring av vidhäftningsegenskaperna. Först i vårt vattentest började testetiketten lossna lite från glaset; Efter ett kort tryck återställdes dock ett bra grepp.
Kvaliteten på trycket är också positiv. Tecken och piktogram visas skarpt. Vi hade dock önskat en förhandsgranskningsfunktion för att göra det lättare att använda de små symbolerna. Tyvärr är detta inte tillgängligt varför urvalet tar lite längre tid än nödvändigt. Den slutliga designen av den valda bilden är därför tydlig först efter att den har skrivits ut. För att minska bandkostnaderna bör de valda inställningarna för bandlängden beaktas. Detta förhindrar en onödigt lång ledtid inklusive ett tryckt kolon. Trogen mottot: Varje millimeter räknas.
Ingen tvekan, P-Touch H100 är en enklare miniskrivare jämfört med de andra Brothers etikettmaskiner. Följaktligen är priset också lägre. Så om du bara vill göra några beskrivningar då och då, är H100 en mycket användbar märkningsenhet.
Phomemo D50 etikettskrivare
Prislappen på etikettmaskinen Phomemo D50 fick oss att svälja, eftersom enheten var en av de dyraste i vårt test . För så mycket pengar kan du med rätta kräva enastående kvalitet, men du får inte mycket mer här än med de andra Phomemo-enheterna i vårt test. Eftersom alla tillverkarens etikettskrivare använder samma designapp finns det inga skillnader i typsnitt, klistermärken och mallar som finns tillgängliga.
Precis som med Phomemo D30 är instruktionerna endast tillgängliga på två språk – på engelska och japanska. Det finns åtminstone tillräckligt med användbara diagram. Utan kunskaper i engelska blir det fortfarande svårt om du inte redan har erfarenhet av etikettskrivare. De flesta enheter fungerar väldigt lika. Vi gillar dock den stora knappen på ovansidan, som kan användas för att klippa bort de färdiga etiketterna. De flesta andra enheter har istället en tandad avrivningskant. Det här är ingen dålig lösning, men det fungerade inte alltid till 100 procent tillförlitligt i vårt test, men att klippa den med en knapptryckning gjorde det.
D50 klarade alla våra praktiska tester utan problem. Etiketterna klarade ett 30-minuters vattenbad utan att flagna eller kladda, och värmen skadade dem inte heller. De är också lämpliga för att märka fryst mat eftersom de tål både frysning och upptining och fortfarande sitter stadigt efteråt. Den efterföljande borttagningen var heller inga problem och fungerade utan att lämna några rester.
Det måste finnas ordning: märkning av anordningar i testet
Det är tre viktiga faktorer som spelar roll för att välja rätt märkningsenhet för dig. Utöver typen av märkningsanordning, som vi kommer att diskutera mer i detalj senare, spelar de löpande kostnaderna i form av etikettbanden en viktig roll. Du bör också ta reda på innan du köper om enheten har ett inbyggt batteri som laddas via en nätadapter eller USB-kabel, eller om den använder batterier.
Om riktiga tejpkassetter används, som de från Brother, är detta vanligtvis förknippat med jämförelsevis högre kostnader. Det bör dock inte ensamt vara ett skäl för uteslutning. Om du inte skriver ut etiketter oavbrutet, kommer en kassett med fyra meter tejp att hålla länge och är därför väl värd pengarna. Det finns också några andra leverantörer vars etiketter är allt annat än billiga. I båda fallen kan du även använda kompatibla produkter från billigare tredjepartsleverantörer, även om de flesta tillverkare avråder från detta.
Det stora undantaget från driftskostnaderna – såväl som inköpspriset – är präglingsanordningar. En uppsättning med tre präglingsetiketter från Dymo kostar bara 6 euro, avrundat uppåt. Du kan få själva enheterna för cirka tio euro. Och utöver det är de svarta etiketterna med den vita präglade bokstäverna också fina att titta på. Man får dock acceptera vissa kompromisser när det kommer till specialkaraktärer och liknande.
Sist men inte minst är det viktigt att tänka på vad etikettmaskinen används med. Även här är präglingsenheterna som bara fungerar med muskelkraft ett undantag När det kommer till de mer klassiska enheterna finner vi modeller med inbyggt batteri som laddas via en USB-kabel som bäst, eftersom det innebär att det finns. är mindre avfall i form av tomma batterier. Men självklart kan du också använda batterier och skydda miljön.
Typer av märkningsanordningar
Det finns i huvudsak tre typer av märkningsanordningar.
Klassiska märkningsenheter är handhållna enheter med tangentbord och display. Du skriver bara in texten på etiketten och du kan skriva ut den direkt. Eftersom detta mestadels handlar om termisk utskrift, sparar du kostnaden för skrivarpatroner. Bandkassetterna brukar inte vara så billiga. Dessutom är vissa av enheterna ganska tunga och urvalet av specialtecken är begränsat – bara tecknen på tangentbordet kan användas.
Etikettskrivare använder samma utskriftsmetod som klassiska etikettmaskiner. Däremot används en app för att designa etiketterna. Detta innebär att alla specialtecken som smartphonens tangentbord tillhandahåller kan användas. Apparna innehåller vanligtvis också ett stort urval av olika typsnitt och låter dig justera teckenstorleken. I vårt test fungerade anslutningen av skrivare och app utan problem på alla modeller. Kompromisser var dock nästan alltid tvungna att göras i testet på grund av den dåliga översättningen av appens användargränssnitt.
Etikettpräglingsanordningar fungerar helt annorlunda än de två andra varianterna. Bokstäverna är präglade efter varandra på en präglingstejp. Fördelen är att detta sker rent mekaniskt med hjälp av muskelkraft. Enheten är inte beroende av elektricitet eller batterier och är därför redo att användas när som helst. Dessutom är både präglingsbanden och själva enheterna ganska billiga.
Så här testade vi
Först tittade vi på själva märkningsanordningarna och leveransomfattningen. Vi märkte att vissa modeller inte kom med fullständiga instruktioner, utan bara en snabbstartguide. Även om de detaljerade instruktionerna fanns tillgängliga online tycker vi fortfarande att det är bättre att ha all information till hands. PDF-filer bör bara vara en extra tjänst.
Vi laddade sedan märkningsenheterna eller utrustade dem med batterier och, om tillgängligt, laddade vi ner lämplig app för design av etiketterna. Vi sätter sedan i drift märkningsanordningarna.
Flera etiketter designades sedan och trycktes med varje etikettanordning. Bland annat uppmärksammades vilka designmöjligheter som fanns, hur bra användargränssnittet i den medföljande appen var (om tillgängligt), utskriftskvaliteten på etiketterna utvärderades och hur stort urvalet av specialtecken som fanns att tillgå.
Vi mätte även utskriftshastigheten. För att göra detta skrev vi ut en etikett med texten ”AllesBeste” med hjälp av varje etikettmaskin och mätte tiden tills den var färdigtryckt. Alla uppmätta värden finns i jämförelsetabellen under produktdetaljer.
För de praktiska testerna inspirerades vi av användningsområdena som visas på produktbilderna. Där användes märkningsanordningarna för att märka fryst mat, elektriska apparater och för namnskyltar på matlådor och vattenflaskor. Följaktligen bör etiketterna vara värme-, kyl- och vattenbeständiga. Vi kontrollerade detta med olika tester.
För att testa vattentätheten höll vi alla etiketter under rinnande vatten. Alla etiketter klarade detta test utan problem. Bläcket varken smutsigt eller vidhäftningsförmågan påverkades. Saker och ting såg annorlunda ut i det andra vattentestet, för vilket glaset med etiketter från alla testade enheter blötlades i vatten i 30 minuter. Vissa etiketter lossnade här – även om några av dem skulle vara vattentäta enligt tillverkaren.
När de används som namnskylt eller vid märkning av elektriska apparater kan etiketter utsättas för högre temperaturer. För att simulera detta satte vi fast etiketter från alla enheter vi testade på en kopp och fyllde den sedan med 100-gradigt vatten.
Sist men inte minst testade vi hur bra etiketterna fungerar vid märkning av fryst mat. För att göra detta sattes en matlåda med etiketterna, fylldes med vatten, frystes över natten och tinades igen dagen efter. Liksom vid vattentestet kontrollerades det om märkningen eller limprestandan påverkades.
De viktigaste frågorna
Vilken är den bästa märkningsanordningen?
För oss är den bästa etiketttillverkaren för de flesta Brother PT-P300BT . Etikettskrivaren fungerar i kombination med en medföljande app som ger ett stort urval av mallar. Dessutom möjliggör användning av smartphonens tangentbord mycket fler märkningsalternativ (som att använda andra skrivsystem) än vad som skulle vara möjligt med en handhållen eller präglad enhet.
Hur mycket kostar en etiketteringsmaskin?
Bra märkningsanordningar finns tillgängliga från bara 30 euro. Präglingsanordningar, en speciell form av märkningsanordningar, är till och med mycket billigare. Modellerna i vårt test kostar runt tio euro. Tänk även på de löpande kostnaderna för etikettband eller etikettkassetter och eventuellt för batterier vid inköp, om skrivarmodellen använder dem.
Hur fungerar en etiketteringsmaskin?
Individuella etiketter kan skapas med en etikettenhet – antingen med ett integrerat tangentbord eller en smartphone-app. Enheten skriver sedan ut dessa etiketter med den direkta termiska utskriftsprocessen på de speciellt behandlade, värmekänsliga etiketterna.
Vad är en präglingsanordning?
Till skillnad från klassiska märkningsanordningar fungerar en präglingsanordning med ren muskelkraft. Etiketten skapas här bokstav för bokstav och präglas i den insatta präglingstejpen.