Spraymopp Bäst i Test
Vi testade 11 spraymoppar. Bäst är Swiffer WetJet . Den imponerade på oss med sin snabba och enkla användning och utmärkta avtorkningsprestanda. Allt detta finns med denna spraymoppen till ett överkomligt pris – utan att behöva kompromissa med kvaliteten.
Särskilt i små lägenheter ställer man sig ofta frågan: Vart ska städredskapen ta vägen? Golvmoppar med hinkar tar upp mycket utrymme, så det är vettigt att med en spraymopp kan du inte bara spara mycket ansträngning utan också utrymme. När allt kommer omkring är golvmoppen och behållaren med rengöringsvätska praktiskt taget kombinerade i en enda enhet.
Men om du tror att du klarar dig utan ett klassiskt moppsystem med hink genom att använda en spraymopp, måste vi göra dig besviken. Spraymoppar är inte lämpliga för att städa en hel lägenhet. För att få bort smuts från golvet måste den fuktiga trasan sköljas så ofta som möjligt. Detta görs ändå enklast med en hink vatten och en golvmopp eller mopp. Detta beror på att spraymoppar inte har något sätt att rengöra torkduken medan den används. Om du torkar av större ytor med en spraymopp slutar du med att du bara sprider smutsen utan att ta bort den.
Spraymoppar är dock en bra lösning för att snabbt torka emellan, till exempel i köket eller om något har gått fel, men de är olämpliga för större husstädning.
Vi har testat 11 spraymoppar åt dig med priser mellan strax under 20 och runt 50 euro. Här är våra rekommendationer i korthet.
Spraymopp Bäst i Test
Swiffer WetJet
Swiffer WetJet är det perfekta valet om du vill att saker ska gå snabbt och enkelt. Sprayfunktionen fungerar perfekt och doserar mängden rengöringsmedel med en knapptryckning.
Varumärket Swiffer är förmodligen en av de mest kända tillverkarna när det kommer till golvmoppar. Och de har också en representant när det kommer till spraymoppar: Swiffer WetJet . Det ger också ett riktigt bra intryck i vårt test. Med denna spraymopp är förhållandet mellan pris och prestanda helt enkelt rätt. Men det som imponerade särskilt på oss var enhetens funktion. Den som letar efter en hjälpsam torkare som inte bara är enkel och snabb att använda, utan också ger en bra siffra när det gäller funktionalitet.
Kärlek vid första ögonkastet – eller vid första mötet
Vi blev spontant kära i Swiffer WetJet under monteringen – till skillnad från många av de andra testade modellerna monterades torkaren snabbt och utan ansträngning. Monteringen var mycket enkel och demonteringen gjordes på bara några sekunder. Handtagets enskilda delar är förbundna med ett rep inuti, så att de korta bitarna lätt kan vikas ihop utan att flyga runt individuellt. Oavsett om den monteras eller demonteras i enskilda delar – tar WetJet verkligen väldigt lite plats.
Det som dock fick oss att pausa en stund var moppskyddet. Denna är inte gjord av mikrofiber utan snarare engångsstäddukar som hamnar i papperskorgen efter användning – tyvärr inte ett särskilt hållbart koncept. Du kan hitta refillförpackningar online till ett mycket bra pris. Rengöringsdukarna kan fästas mycket enkelt med kardborreband. Överraskande nog håller överdragen mycket säkert och stadigt på moppplattan. Inte ens när du skrubbar hårt, rör sig duken inte en tum. Att ta bort rengöringsduken efter användning går snabbt och enkelt.
En full rengöringsmedelstank ingår också. Denna förs helt enkelt in i den avsedda enheten på handtaget tills den klickar på plats. Golvmoppen kan användas direkt inom några minuter. Så du behöver inte oroa dig för mycket över rengöringsmedlet här – men du kan om du vill. Det är upp till dig att bestämma om du vill använda det färdiga rengöringsmedlet eller fylla det med andra rengöringslösningar.
Rengöring med jetframdrivning
Vad vore en riktig WetJet utan ”Jet”? Det är därför Swiffer har en speciell typ av drivning. För att använda sprayfunktionen kräver spraymoppen två AA-batterier, som redan ingår. Detta gör den till den enda torkaren i testet som kräver elektriskt stöd för sprayfunktionen. Men du kan också märka vissa skillnader i prestanda här. Detta börjar med placeringen av spraymunstyckena: I denna modell är de inte placerade direkt under vattentanken, som vanligt, utan på själva mopphuvudet. Detta har fördelen att vätskan sprutas direkt framför moppen . Doseringen av rengöringsmedlet är också mycket bra. Inga stora pölar bildas och marken täcks med en jämn hinna.
Detta görs med hjälp av en knapp på handtaget på stången, som är lätt att nå och manövrera med tummen. Detta innebär att användaren vid behov, till exempel för envisa fläckar, kan använda fler rengöringsmedel genom att helt enkelt spraya flera gånger. Denna sprayfunktion gör att moppen inte blir för blöt, vilket gör den idealisk för nästan alla typer av golv inklusive trägolv, laminat och parkett.
Torkningsprestandan är också mycket bra. Rengöringsmedelsdoseringen säkerställer en mycket jämn, skonsam avtorkningskänsla på alla ytor. Torkaren tar mycket bra upp vardagssmuts samt mindre smutspartiklar och djurhår. Torkaren skjuter bara större smuts, som barr eller smulor, framför sig. Det mycket rörliga mopphuvudet gör det enkelt att nå alla hörn och kanter tack vare vridleden. Swiffer WetJet är det rätta valet för alla som inte vill investera mycket pengar och tid men ändå förväntar sig bra drift och avtorkningsprestanda.
Nackdelar?
Det finns bara några få nackdelar med Swiffer WetJet – men du kan hitta dem. Den första punkten här, som redan nämnts med avtorkningsprestandan, är avtorkningsduken. Referensen är inte bara suboptimal vad gäller hållbarhet, den säkerställer också att prestandan inte blir sämre än den skulle kunna vara. Tyvärr tar inte städduken upp större smutspartiklar, så du måste använda en kvast igen. Vi ser dock inte det här problemet som ett alltför stort problem. Swiffer fungerar väldigt bra mot till exempel smuts och katthår, och du brukar trots allt dammsuga igenom den innan du börjar jobba med golvmoppen. Annars är det bara att använda en mopp för den stora rengöringsprocessen.
Vi tyckte inte heller att det behövdes batterier till spraymoppen. Detta medför en viss risk att sårbarheter kan utvecklas över tid. Även om det inte hände i vårt test att batterierna var tvungna att bytas ut, är detta bara en tidsfråga – och om spraymoppen mitt under rengöringen plötsligt slutar spraya och batterierna måste bytas kan det ske tidigare eller senare men det belastar också dina nerver. Men den här punkten är också mer som att klaga på hög nivå – torkaren gör trots allt ett bra jobb, och så länge enheten inte äter upp batterier i det oändliga klarar du de korta batteribytena.
Swiffer WetJet i testspegeln
Än så länge finns det inga andra seriösa tester från vår testvinnare. Stiftung Warentest och Ökotest har ännu inte testat spraymoppar heller. Om det ändras kommer vi att lägga till testresultaten här åt dig.
Bona Premium
Även om du måste gräva lite djupare i fickan för Bona, erbjuder spraymoppen mycket bra kvalitet och avtorkningsprestanda.
I slutändan var det priset som kostade Bona-segern. På runt 50 euro är det just nu testets dyraste spraymoppen och även om du får bra kvalitet och vackert utförande så finns det några andra moppar som också fyller sitt syfte och bara kostar hälften så mycket.
Bona Spray Mop är i princip konstruerad som många andra golvmoppar i testet, men den sticker ändå ut från mängden. Utförandet är den avgörande faktorn här – det har gjorts mycket bra i det här exemplet. Även om plast ibland används verkar materialet vara av hög kvalitet och känns behagligt. Skumhandtaget som sitter i mitten av handtaget hjälper här till. Detta gör att spraymoppen är bekväm att greppa och kan lätt manövreras över golvet trots sin ganska tunga vikt.
Men det finns också en anledning till den höga vikten: den relativt stora rengöringsmedelstanken. Detta ger plats för 850 milliliter vätska – och du behöver inte ens fylla i rengöringslösningen själv. Istället levereras en redan full tank med spraymoppen och du kan börja torka nästan direkt. Tanken har ett skruvlock med vilket du kan ta bort tanken från torkaren och sedan förvara den separat. Nästa gång du städar kan locket tas av och rengöringsmedlet kan helt enkelt fortsätta att användas. Detta sparar dig mycket tid eftersom du inte behöver blanda nya rengöringsprodukter varje gång. När tanken är tom kan du naturligtvis fylla på den själv.
Bona Spray Mop kommer inte med många tillbehör. Förutom själva torkaren och den fulla tanken finns det även ett mikrofibermoppskydd – men det är allt. Så du betalar för kvalitet snarare än kvantitet, men i slutändan ingår allt som behöver inkluderas. Torkaren är mycket enkel att montera och du kan börja rengöra. Som med de flesta torkare i testet, styrs sprayfunktionen med en spak. Handtaget och tillhörande spak är dock avsedda för större händer. Med små händer måste du först hitta rätt position för att bekvämt kunna använda funktionen. Vid avtorkning märks det generellt att Bona förmodligen är avsedd för de äldre bland oss. Handtaget är också relativt långt, men fortfarande inom ramen, så att det kan användas bekvämt även med en medelhöjd.
Vi kan inte säga något negativt om själva avtorkningsresultatet. Mopphuvudet med välgjord vridled kan bekvämt föras över golvet med det korta hårskyddet, sprayfunktionen doserar bekvämt mängden rengöringsmedel och fördelar det i en lämplig triangel framför moppen. Vad vi märkte positivt: Rengöringsmedlet på golvet torkar mycket snabbt efter moppning. Så du behöver inte oroa dig för att behöva rensa den nyrengjorda ytan under en längre tid för att inte förstöra hela rengöringen. Det betyder att det inte är några problem när det används på trägolv, parkett och laminat.
Endast tre mindre poäng hindrade Bona från att klättra till toppen av prispallen. För det första börjar sprayfunktionens munstycke att droppa så snart tanken tas bort. Här verkar det samlas kvarvarande rengöringsmedel som sedan rinner ur torkaren när man vill lägga undan den. Lagringsalternativet är den andra punkten. När den väl är monterad kan Bona Spray Mop inte demonteras. Istället förblir handtaget intakt och du måste hitta ett tyst hörn där du kan luta moppen. Vi tycker att det är lite synd att man inte kan plocka isär torkaren i sina enskilda delar och sedan förvara den i exempelvis ett skåp – men det sparar ändå plats.
Vileda Spraytorkare
En annan spraymopp som bara inte tog sig upp på vinnarpallen i vårt test är Vileda Spraymax . Enkel och snabb montering möjliggör nästan omedelbar avtorkning. Endast tanken för rengöringslösningen behöver fyllas först.
Även här kan sprayfunktionen manövreras med fingrarna på spaken. Dock betyder doseringen det lite för bra. Vätskan sprayas väldigt långt fram vilket fördelar den bra, men tyvärr hamnar den också på väggen om man inte är försiktig. Mängden kan då bli ett problem för trägolv eller laminat på sikt.
Men på grund av den generösa fördelningen av vätskan på ytorna torkar Vileda Spraymax bra och är bra på att rengöra vardagssmuts. Så totalt sett är det en bra mopp med ett passande pris-prestanda-förhållande.
Mikrofibermoppsspray
Torkaren är lätt att manövrera tack vare vridleden – även om den gnisslar lite vid ett eller annat tillfälle vid sprutning och avtorkning. Vi skulle inte rekommendera att luta Mexxeris mot väggen för förvaring – den är alldeles för instabil och glider iväg snabbt. Men demonteringen är extremt enkel. Så den passar lätt i en låda eller hylla och tar liten plats.
Sammantaget gör Mexxeris US-UST-HHPBTB vad den ska göra. Han sprayar och han torkar. Tyvärr är detta exemplar något bristfälligt i kvalitet. Torkaren är mycket vinglig och fastnar hela tiden under monteringen, vilket gör monteringen till en mödosam ansträngning. Vattentanken är också svår att ta bort för att fylla den med rengöringsmedel. Spaken som styr sprayfunktionen fungerar bra. Munstyckena släpper ut en relativt stor mängd vätska på en gång och sprejar den över ett stort område framför moppplattan. Så du bör vara försiktig med trägolv. Med de tre medföljande mikrofibermoppskydden kan du bestämma om du föredrar långt hår eller kort hår. Det bör noteras att det långa håret är väldigt bra mot hår. Båda typerna av överdrag har dock ingen chans mot smutspartiklar. Med sådan smuts måste du använda en klassisk mopp när du städar.
Mikrofiberspraymopp
Tina &Tony Green Mop fungerar inte dåligt i sig, men den övertygade oss ändå inte. Det första vi märkte var vattentanken: påfyllningsöppningen här är väldigt liten och du kan inte ens lägga ner tanken för att göra siktningen lite lättare. Den är också gjord av mycket tunn och billig plast. Resten av spraymoppen saknar också övertygande utförande.
Torkaren fastnade flera gånger under monteringen, vilket kostade en del nerver. Tina&Tony visade återigen denna vana att fastna vid manövrering – åtföljd av ett obehagligt gnisslande. Svängleden fastnade hela tiden lite.
Sprayfunktionen är dock bra. Den är lätt att använda med spaken på handtaget och levererar en behaglig mängd vätska. Sprayradien runt torkaren är också korrekt. Så ingen fara för trägolv eller laminat. De långhåriga mikrofiberöverdragen fungerar bra mot hår, men en del smuts blir kvar vid rengöring. Demonteringen var nästan lika svår som förra monteringen. Så du bör planera lite tid om du vill använda denna torkare.
Homgif golvmopp
Vid första anblicken verkar Homgif spraymoppen vara av lite högre kvalitet än genomsnittet och genomtänkt. Här kan vattentanken placeras och även påfyllningsöppningen är behagligt stor. Tyvärr kan han inte behålla detta första intryck på lång sikt. Vi blev besvikna under monteringen eftersom kontakten mellan mopphuvudet och handtaget är mycket svår att låsa på plats.
Homgif ger oss också problem i praktisk användning: handtaget går isär flera gånger på ett ställe. Snarare suboptimalt om du snabbt vill få golvet att torka av. Det skulle faktiskt fungera väldigt bra. Tack vare det långhåriga mikrofiberöverdraget tar moppen inte bara upp fläckar utan även hår och smutspartiklar.
Tyvärr är handtaget på spraymoppen väldigt långt – om du inte är längre än 1,70 meter kan det göra den något besvärlig att använda. Ändå är mopphuvudet lätt att manövrera och sprayfunktionen, som manövreras av en spak, gör också ett bra jobb – åtminstone för tillfället. Efter några meter slutade torkaren att spruta. Anledning: Skaftet hade lossnat igen… Ett nedslående resultat av testet, med tanke på de höga förväntningar som den initialt väckte. Demonteringen var också nykter – det gick inte riktigt. Faktiskt överraskande, med tanke på att handtaget redan hade lossnat av sig själv.
Torka av golvet? Spraymopp i testet
Konceptet med spraymoppar låter lockande vid första anblicken: spraya, torka, färdigt – du behöver inte böja dig eller vrida ur trasan! Men det är inte så enkelt. För när du torkar av större ytor på detta sätt sprider du bara smutsen istället för att ta bort den. Därför är ett golvmoppsystem med en, eller helst två hinkar, i vilka du regelbundet sköljer trasan med rent vatten fortfarande viktigt för att verkligen rengöra ett golv.
Men spraymoppar är en bra hjälp för att snabbt torka emellan eller städa upp mindre missöden. Dessa enheter kommer mer sannolikt att användas som första hjälpen i nödsituationer än som ersättning för klassiska golvmoppar.
Hushållens allrounders?
Spraymoppar erbjuder ett antal fördelar jämfört med andra typer av moppar. Dessa är rengöringsanordningar som erbjuder en kombination av spray- och moppfunktioner och är lämpliga för snabb rengöring av golv. De har integrerade vattentankar, så du behöver ingen extra städhink. Med ett tryck på en spak eller knapp sprutar den vattnet eller rengöringsmedlet som en dimma på golvet framför torkduken. Detta gör det extra lätt att ta bort smulor och djurhår. Spraymoppar är lämpliga för privat bruk i en liten lägenhet, samt för att snabbt ta bort smuts från golvet.
Eftersom rengöringsmedelstanken är fäst i moppens handtag är spraymoppen något tyngre än andra modeller, men den tar inte mycket plats när den stuvas undan. Detta gör den särskilt attraktiv för små lägenheter. Spraymoppen kan förvaras bakom en dörr, i ett hörn i hallen eller till och med i en låda när den är demonterad. Förutsättningen för detta är givetvis att montering och demontering av torkaren går snabbt och enkelt. Detta var ibland mer och ibland mindre fallet med spraytorkarna i vårt test.
Utöver de olika pluspunkterna finns det några negativa egenskaper som kan hittas i de flesta golvmoppsystem – inklusive spraymoppar. Det är vanligtvis mycket plast som används i dessa enheter. Medan handtagen på plattmoppen faktiskt är gjorda av metall, är vridleden på mopphuvudet gjord av plast. De förbindande delarna som utgör handtaget hålls vanligtvis ihop med plast. Men alla dessa platser är också hotspots när det kommer till slitage.
Knapp eller spak?
Det viktigaste med en spraymopp är förstås hur sprayfunktionen fungerar. Detta väcker flera frågor. Hur mycket rengöringsvatten används på en sprutning? I vilken vinkel görs sprutningen? Hur långt egentligen? Rätt dosering är viktigt med spraymoppen, både vad gäller rengöringsmedel och mängd spray. Slutligen bör torkaren inte bli för blöt då det inte finns någon vridningsfunktion. I sin tur får inte för lite vatten släppas ut, annars blir torkaren för torr.
Det finns några saker att tänka på, speciellt när man moppar trägolv, laminat och parkett. Dels ska man använda ett rengöringsmedel som är lämpligt för trägolv. Detta kan sedan enkelt hällas i vattentanken på de flesta spraymoppar och doseras individuellt. Det gör att du enkelt kan välja rätt mängd rengöringsmedel utan att slita mycket på materialet utan att det bara hamnar i avloppet efter rengöring. Det är också viktigt att se till att du inte moppar med för mycket fukt, eftersom det på sikt skadar trägolvet. Den överdrivna fukten sugs upp i marken, träet sväller och förvrängs med tiden. Mängden rengöringsmedel som sprids på golvet i en spray – och även hur brett det sprids – är därför viktiga faktorer när man letar efter en bra spraymopp. Om det kommer ut för mycket vätska på en gång kommer du inte att hinna med moppningen och i värsta fall förstör du golvet.
Att använda sprayfunktionen är också avgörande, då man måste spraya oftare när man rengör golv med spraymopp. Så det borde inte vara ansträngande i längden. De flesta spraymoppar använder ett av två olika system: med en knapptryckning eller med en spak. Spaken är vanligtvis placerad under handtaget, så att du kan manövrera den med pek- och långfingret när du torkar – men om denna spak är ganska svår kan du vara mindre glad över rena golv och mer över kramp i handen – inte nödvändigtvis den effekt som du vill ha om du vill underlätta ditt arbete genom att köpa en sådan produkt.
Knappen brukar vara lite mer tacksam. Denna sitter vanligtvis på framsidan av handtaget – precis där tummen är. Du kan spraya med en knapptryckning utan större ansträngning. Denna operation är dock inte särskilt vanlig bland spraymoppsystem. Istället använder de flesta – inklusive här i vårt test – spakmanövrering.
Ett överdrag som är tvättat
Vad torkaren fortfarande saknas är i princip det viktigaste för att överhuvudtaget kunna torka: locket. Med några få undantag har de flesta spraymoppar ett tvättbart mikrofiberöverdrag för mopphuvudet. Det märks att många tillverkare inte erbjuder ersättningsöverdrag alls och man får nöja sig med de tre stycken som vanligtvis ingår i leveransomfattningen. Men det borde inte vara ett stort problem. Moppöverdragen är tvättbara, i de flesta fall även i tvättmaskin.
Eftersom spraymoppar inte har någon vridningsfunktion samlar moppöverdragen helt enkelt upp smutsen. Beroende på graden av smuts kan spraymoppen endast användas för små ytor – efter en viss tidpunkt sprider du bara smutsen runt. Naturligtvis kan du också ta bort golvduken från spraymoppen och vrida ur den för hand. Detta kan räcka för små lägenheter, men med större ytor blir det snabbt krångligt. Ett golvmoppsystem med hink och vridare är den bättre lösningen.
När det kommer till själva servetterna finns det två typer: långhåriga och korthåriga. I testet märktes det att golvdukar med längre mikrofleece gjorde ett bättre jobb med att bekämpa hår och mindre smutspartiklar, medan korta hårskydd tenderade att trycka bort smutsen. Vilket skydd som är rätt beror helt på vad det ska användas till. Det kortare locket är bra för att torka upp spilld vätska. I bästa fall ingår båda typerna av moppöverdrag och om så inte är fallet finns det flera leverantörer som erbjuder universella mikrofiberöverdrag för moppsystem – så att du enkelt kan eftermontera dem.
Så här testade vi
Vid uppackning utvärderade vi spraymoppens material, tillbehör och utförande. Den efterföljande monteringen ska vara snabb och enkel. Vi ägnade särskild uppmärksamhet åt att fästa och ta bort torkduken, möjligheten att enkelt demontera den och sprayfunktionens funktion, eftersom dessa operationer måste utföras regelbundet.
Alla torkare är testade för att se hur bra sprayfunktionen fungerar. Dessutom är alla spraytorkare testade i praktisk användning. De fick möta vardagssmuts, fläckar och djurhår. Detta gjorde det möjligt för oss att avgöra vilka funktioner som verkligen är till hjälp i den dagliga städningen och vilka som inte ger något egentligt mervärde.
De viktigaste frågorna
Vilken är den bästa spraymoppen?
Den bästa spraymoppen är Swiffer WetJet . På grund av sin mycket goda kvalitet och perfekta användbarhet förtjänar den verkligen förstaplatsen på vinnarpallen. Sprayfunktionen är behagligare än någon annan spraymopp i testet, och avtorkningen gjordes inte bara snabbt utan gjorde dig också på gott humör.
Vad är spraymoppar bra för?
Spraymoppar är särskilt lämpliga för små lägenheter med lite förvaringsutrymme. Till skillnad från sina golvmoppskollegor med hinkar kan de enkelt demonteras och förvaras i en låda eller hylla. Du slipper också att behöva fylla på en hink varje gång eftersom de har en integrerad vatten- eller rengöringsmedelstank. Det betyder att du kan kontrollera mängden vätska du använder mycket bättre och du behöver inte slänga allt igen. Men för stora ytor är en modell med hink fortfarande bättre, eftersom vattentankarna vanligtvis inte räcker till denna mängd rengöringsvatten. Graden av kontaminering spelar också roll, eftersom det inte finns någon vridningsfunktion. Spraytorkarna är mer avsedda för vardagssmuts.
Vad innehåller en spraymopp?
En spraymopp består vanligtvis av tre olika saker: själva moppen, en vattentank och moppöverdraget. Torkarna måste vanligtvis först sättas ihop för att bilda ett handtag med ett mopphuvud – hur lätt eller svår denna montering är är avgörande för att använda enheten. Vattentanken fästs sedan på en anordning på handtaget och förser sprutmunstyckena med nödvändig vätska. Spaken eller knappen för manövrering av sprayfunktionen är placerad på torkarens handtag. Överdragen fästs vanligtvis på mopphuvudet med kardborreband. Med några få undantag är dessa tvättbara överdrag.