Strykbräda Bäst i Test
Vi testade 9 strykbrädor. Det bästa för de flesta är Leifheit Air Board Solid Plus . Vi blev särskilt imponerade av dess mycket goda pris-prestanda-förhållande, höga stabilitet och användbara tillbehör. Den är dock inte lämplig för ångstrykningsstationer. Vi har andra rekommendationer för detta.
Vissa tycker om att tvätta, för andra är det ett nödvändigt ont. Ingen kommer dock runt det. Och beroende på materialet i kläderna som tvättas, inkluderar denna rutin även strykning. För att undvika frustration är en bra strykbräda ett måste.
Intressant nog tänker många inte så mycket på att välja strykbräda. Medan strykjärnet jämförs noggrant och den bästa modellen eftersträvas, är strykbrädan ofta i första hand angelägen om lägsta möjliga pris. Om du bara stryker en eller två skjortor då och då, är detta tillvägagångssätt ingen dålig idé. Men stryker du regelbundet och mycket kan det mycket väl vara värt att tänka lite mer på det och gräva lite djupare i fickorna.
För att göra ditt val lite enklare testade vi 9 strykbrädor. Här är våra rekommendationer i korthet.
Strykbräda Bäst i Test
Leifheit Air Board
Vår favorit imponerar med användbara tillbehör, låg vikt och hög stabilitet. Strykbrädan är dock inte lämplig för ångstrykstationer.
Leifheit Air Board Solid Plus är en riktig lättviktare på 4,8 kilo – men den är fortfarande extremt stabil och stabil vid strykning, vilket beror på den breda ytan. Vi testade den i storlek M, men strykbrädan finns i två andra storlekar.
Vår M-modell kan justeras i höjdled mellan 76 och 100 centimeter och passar därför bra för mindre och större personer. Strykytan är 120 centimeter lång och 38 centimeter bred, vilket är relativt medelmåttigt. Det finns gott om plats för de flesta klädesplagg.
Vi gillade särskilt kabelantennen inklusive uttag. Kabellängden för strömanslutningen är imponerande 1,8 meter. Strykbrädan behöver inte placeras direkt bredvid ett uttag – det har tillverkarna tänkt på!
Strykbrädesöverdraget är ett speciellt överdrag som tillverkarna kallar ett Thermo-Reflect-överdrag. Den är delvis gjord av ren, perforerad bomull som reflekterar värme och ånga. Tyget på överdraget blir inte fuktigt när du använder ångfunktionen och svalnar snabbt, vilket sparar tid när du stryker.
Efter strykning är strykbrädan extra lätt att stuva undan. Vi fastnade inte för fingrarna när vi fällde upp och fällde den i testet och strykbrädan ramlade inte omkull när den fälldes ihop.
Vi rekommenderar Leifheit Air Board Solid Plus till alla som vill ha en allround bra, solid strykbräda som inte är för dyr.
Nackdelar?
Strykjärnet på Leifheit Air Board Solid Plus är inte kompatibelt med ångstrykstationer, eftersom det är för litet. Du kan säkert placera din ångstation på strykytan, men det tar upp plats för strykningen. Om du redan har en station hemma bör du använda våra andra rekommendationer.
Dessutom skulle strykbrädan kunna vara lite mer halkfri, men den håller sig på plats vid strykning. I övrigt hittade vi inga negativa synpunkter på Leifheit-strykbrädan.
Braun Household IB3001BK
Braun strykbräda är vårt tips till alla som letar efter en stor strykbräda för ångstrykstationer som inte har många klockor och visselpipor.
Braun IB 3001 BK stora strykbräda är vår rekommendation för alla som letar efter en enkel strykbräda som är kompatibel med ångstationer.
Sängkläder, långa skjortor och klänningar är inga som helst problem för strykbrädan: Brauns strykyta är särskilt stor med 122 x 40 centimeter. Strykbrädesöverdraget är tillverkat av bomull, vilket innebär att det andas och inte blir fuktigt eller för varmt.
Det rektangulära strykjärnet är också extra stort och ångstrykstationer passar helt på det. Måtten är imponerande 44 x 28 centimeter. Du kan även placera vanliga ångstrykjärn på den, men strykbrädan lämpar sig i första hand för ångstationer.
Direkt efter att ha satt upp den märkte vi att strykbrädan var särskilt robust, stabil och halkfri. Du kan prova att flytta den fram och tillbaka som du vill, strykbrädan rör sig inte en millimeter. Vikten är fortfarande genomsnittlig på 7,29 kilo och strykbrädan kan enkelt bäras från en plats till en annan.
Strykbrädan kan även justeras till sju höjdnivåer mellan 77,5 och 96 centimeter. Mindre och större människor kommer att hitta sin individuellt passande höjd.
Den enda negativa punkten vi hittade i testet är sammanbrottet. Tyvärr är den lite envis, man måste trycka rejält på spaken för att vika ihop den och lyfta strykytan lite. Har du lite mer styrka i fingrarna borde du ändå kunna hantera det bra.
Braun IB 3001 BK är en stor, rejäl strykbräda för den som gillar att klara sig utan klockor och visselpipor.
Vileda Perfect 2in1
Vileda Perfect 2in1 är också kompatibel med ångstrykstationer. Den passar bra för alla som vill ha fler tillbehör.
Vileda Perfect 2in1 Plus strykbräda är en bra allroundmaskin, utan några anmärkningsvärda brister. Du måste gräva lite djupare i plånboken för denna strykbräda än hos vår testvinnare. Vi testade den i storlek M och i ljusgrön, strykbrädan finns även i rosa.
Viledas tillbehör inkluderar allt du kan önska dig av ett allroundstrykbord: en kabelantenn, ett stort strykjärnsstöd för konventionella strykjärn samt ångstrykstationer och en strömanslutning via ett uttag. Det finns även två skåror i järnstödet för klädhängare och en utdragbar stång på sidan av strykytan. Det säkerställer att långa klädesplagg inte vidrör golvet när de stryks och blir smutsiga eller skrynklas igen
På tal om strykytan: Med måtten 172 x 44,5 centimeter är den extra lång och behagligt bred. Strykbrädan i storlek M kan även justeras vertikalt mellan 75 och 95 centimeter. Det gör att både längre och kortare personer kan stryka på den utan att behöva sträcka på sig eller få ont i ryggen.
Vileda Perfect 2in1 Plus väger lätta 5,9 kilo och var fortfarande helt stabil och halkfri i testet. Du kan försöka trycka på den så mycket du vill och strykbrädan stannar på samma plats. Monteringen och demonteringen gick lika smidigt, vi blev inte instängda och vi behövde inte använda mycket kraft. Viklåset ser då till att strykbrädan förblir ihopfälld.
2-i-1 strykbordet från Vileda är vår rekommendation till alla som värdesätter tillbehör. Till skillnad från vår testvinnare kan denna strykbräda även användas med ångstationer, men det kostar lite mer.
Leifheit Air Active
Leifheit Air Active Express är ett riktigt lyxigt strykbord. Det går inte att snåla med tillbehör och ytterligare funktioner här.
Leifheit Air Active Express är ett riktigt lyxigt strykbord. Förutom många tillbehör erbjuder denna strykbräda även användbara extrafunktioner som gör strykningen enklare. För ska vi vara ärliga, alla gillar inte att stryka och även de som älskar det kan vara glada över extramaterialet.
Leifheit strykbräda erbjuder en sug- och uppblåsningsfunktion. För att göra detta måste den vara ansluten till strömkabeln. Det finns sedan en liten vippbrytare mellan strykjärnshållaren och strykytan som du trycker åt vänster eller höger – beroende på om du vill att kläderna ska sugas in eller blåses upp med luft. Båda funktionerna säkerställer att kläderna blir skrynkelfria och svalnar snabbare. Detta sparar tid och ansträngning vid strykning.
Även när du använder ångfunktionen blir strykytan bara varm och definitivt inte varm eller fuktig. Du kan använda både vanliga strykjärn och ångstrykstationer det finns tillräckligt med utrymme på strykjärnshållaren. Strykytan är 118 centimeter lång och 38 centimeter bred. Detta gör att den inte är den största i testområdet, men erbjuder ändå tillräckligt med utrymme för kläder.
Vi testade strykbrädan i M, den finns även i andra storlekar. Vår modell kan justeras vertikalt mellan 76 och 100 centimeter och är därför runt fyra till fem centimeter högre än andra strykbrädor i samma storlek.
Användbara tillbehör finns också ombord. Det finns en användbar kabelhållare och ett uttag för anslutning av strykjärn till el direkt på strykbrädan. Däremot finns det ingen sidostång för långa kläder, så om du gillar att stryka sängkläder kan det nudda golvet.
Strykbrädan är helt stabil och halkfri, den sitter stadigt på plats vid strykning och annat. Det tar bara några sekunder att montera och demontera och strykbrädan kan sedan förvaras på trånga ställen. Vid 7,8 kilo är den inte lätt, men den är inte heller för tung för att transporteras från A till B.
Vi rekommenderar Leifheit Air Active Express till alla strykfans som inte kan få nog av användbara extrafunktioner och tilläggsfunktioner. Detta sparar tid och stress, men inte pengar. Till knappt 160 euro är strykbrädan testets dyraste hittills.
Vileda Total Reflect
Vi testade Vileda Total Reflect Plus strykbräda i storlek M. Det speciella med denna strykbräda är Total Reflect-tekniken som helt återspeglar fukt. Strykbrädesöverdraget förblir därför alltid torrt och de färska tvättartiklarna blir inte blöta vid strykning, vilket vi tyckte var särskilt praktiskt. Dessutom kyls även täckmaterialet snabbt ned.
Dessutom kan du använda det rejäla strykbordet med ångstation och hänga upp till fyra klädhängare på strykjärnshållaren samtidigt. En kabelantenn och en strömanslutning finns också ombord. Vi gillade också den låga vikten, så du behöver inte mycket kraft för att bära strykbrädan från A till B. Den enda nackdelen: Vi tycker att strykbrädan kunde vara mer halkfri. Den stannar på plats när den stryks, men kan flyttas fram och tillbaka med liten ansträngning. Så var försiktig om du har barn som gillar att skaka strykbrädan.
KADAX Strykbräda
Den rosa och blå strykbrädan Kadax K6577 är i särklass billigast och lättast i testet, men den är också sämst. Även om du bara letar efter en liten, kompakt strykbräda för tillfällig användning rekommenderar vi Kadax. Den är väldigt vinglig och instabil när den stryks och är dessutom relativt låg och passar därför endast mindre personer. Strykbrädan ramlar hela tiden omkull, både när den är laddad och hopfälld, och vi upplevde den också krånglig att sätta upp.
Dessutom är strykbrädan inte halkfri och luktar väldigt starkt när den packas upp, vilket förmodligen beror på korkmaterialet. Om du har en ångstation kan du inte använda den, vilket är fallet med de flesta kompakta strykbord. Sammantaget har den lilla strykbrädan Kadax betydligt fler nackdelar än fördelar och är därför inte värd att rekommendera.
Smidigt på bordet: strykbrädor sätts på prov
Den översta tumregeln är: först strykjärnet, sedan strykbrädan. Beroende på vilken typ av strykjärn du använder kan du också behöva en annan strykbräda. Om ditt ångstrykjärn till exempel kan placeras upprätt kan du teoretiskt klara dig utan ett separat förvaringsutrymme. Men om du använder en ångstrykstation är en hylla ett måste. I slutändan bör stationen ha en fast placering utan att strykytan minskar.
På tal om strykytan: Detta är naturligtvis också ett viktigt kriterium. Det finns dock inga definitiva svar på hur mycket strykyta som räcker. Det får var och en bestämma själv. Ett kriterium som är särskilt viktigt för långa och korta personer är strykbrädans högsta eller lägsta höjd. Den optimala höjden ställs in när strykytan är cirka 15 centimeter under din egen armbåge. Du bör mäta detta för alla som använder strykbrädan regelbundet innan du köper.
Det finns också några användbara extrafunktioner som ger extra komfort. Till exempel en kabelantenn. Detta fungerar som en kabelstyrning för ångstrykjärnet och kan vara ganska praktiskt. Men åsikterna går isär här. Vissa människor vill inte missa funktionen, andra föredrar att inte använda den. Om du ändå inte planerar att använda kabelantennen kan du säkert välja en modell utan denna funktion. Ett klart plus är om strykbrädesöverdraget på strykytan är avtagbart och tvättbart.
Ett uttag på strykbrädan kan också vara fördelaktigt. Det innebär att du kan koppla in ditt ångstrykjärn direkt i strykbrädan om till exempel kabeln är kort. Vissa strykbrädor har även speciella sug- och uppblåsningsfunktioner så att färsk tvätt kan strykas så skrynkelfritt som möjligt. Det finns även speciella överdrag som leder bort fukt och ånga.
Om du främst stryker skjortor, blusar eller stora klädesplagg är en utdragbar hängare på strykytan vettig. Det förhindrar att tvättartiklarna kommer i kontakt med golvet vid strykning och därmed blir smutsiga eller skrynkliga. Generellt kan man säga att strykbrädor har lite extra som underlättar vanlig strykning.
Så här testade vi
En strykbräda ska tåla mycket och ska alltid stå stabilt. Därför tittar vi först på utförande och material som används vid uppackning. Även om de flesta strykbrädor inte kostar jorden, skulle det ändå vara irriterande om du var tvungen att köpa en ny för snabbt.
Strykbrädorna sätts sedan upp. Helst bör detta göras snabbt och utan större ansträngning. Här ser vi också till att det inte finns någon chans att få fingrarna i kläm eller att det finns andra säkerhetsrisker. När de återstående testerna är genomförda kommer också hur lätta de enskilda modellerna är att demontera och lagra utvärderas.
När den väl är monterad ska strykbrädan framför allt vara stabil. Därför utsätter vi de enskilda strykbrädorna för olika stresstester. Till exempel lägger vi en vikt på den smala sidan av strykbrädan som motsvarar en ångstrykstation. Vi strök även på strykbrädorna för att se hur mycket strykbrädan täcker värms upp.
Andra överväganden är storleken på strykytan, hur stabil förvaringsytan för strykjärnet är och hur enkelt höjden på strykbrädan kan justeras. Extra som avtagbara strykbrädeöverdrag räknas också positivt i betyget.
De viktigaste frågorna
Vilken är den bästa strykbrädan?
Den bästa strykbrädan för oss är Leifheit Air Board Solid Plus . Den imponerar med ett mycket bra pris-prestanda-förhållande, användbara tillbehör och hög stabilitet. Men även andra strykbord imponerade på oss i testet.
Hur stor bör en strykbräda vara?
Strykytans mått beror helt på dina egna behov. Stryker du ofta långa, stora klädesplagg som sänglinne lönar det sig med en extra stor strykyta. Höjdmässigt bör strykbrädan vara cirka 15 centimeter under din armbåge.
Kan man stryka på ett vanligt bord?
Med rätt tillbehör, ja. Det största hindret här är värmen Beroende på vad ditt bord är gjort av, kanske du inte kan få det. En så kallad struken filt kan hjälpa till här . Med detta kan vilken som helst tillräckligt stor, plan yta tillfälligt omvandlas till en ”strykbräda”. Alternativt kan du använda en ullfilt och en bomullsduk bred över (t.ex. en kökshandduk) som bas.